Mike Zito & The Wheels, Keep Coming Back

Mike Zito & The Wheels, Keep Coming BackZo ben je een cd aan het beluisteren en voordat je nog maar een woord aan het papier hebt toevertrouwd maak je een optreden mee van de cd-release ‘Keep coming back’. En normaal beoordeel je op wat de cd je voorschotelt, maar in dit geval neem je toch de live ervaring mee en dat pakt zeer positief uit. Waar de band live het met vier man doet, worden er op de cd extra muzikanten ingezet met percussie, piano, orgel en achtergrondzang. Live worden de extra instrumenten wat meer opgepakt door de saxofoon. Maar wat in beide gevallen blijft is de frisheid, energie en passie die in de muziek wordt gestoken.

De energie bij de opener en titeltrack ‘Keep coming back’ doet de vonk gelijk overspringen en diezelfde energie voel je vol bij jezelf binnenstromen als daarna ook ‘Chin up’ langs komt. Dan gaat met ‘Get busy lying’ het gas er iets af gevolgd door de wat meer country-style ‘Early in the morning’ en hiermee toont Mike Zito aan niet vast te zitten aan één stijl. Hij durft muziek te maken die breder is maar met liefde gemaakt. Op het album is op drie nummers Anders Osborn co-schrijver en op één ervan, ‘I was drunk’, speelt hij mee op gitaar en zingt samen met Mike, twee prachtige stemmen, lekker melancholisch, een pareltje. En de heren laten je ook lekker swingen zoals op ‘Get out of Denver’ met een hoog Chuck ‘Go Johnny Go’ Berry gehalte , maar ozo lekker.

Mike mag zich gezegend voelen met muzikanten zoals Jimmy Carpenter (saxofoon), Lewis Stephens (drums) en Scot Sutherland (bas), zij scheuren, stampen en grooven, zij vormen een hechte eenheid met het gitaarspel en zang van Mike.

Je kunt gerust stellen dat Mike, na in een diep dal gezeten te hebben, met ‘Gone to Texas’ de weg naar boven heeft gevonden, zowel met zijn leven als met de muziek. Hij mag dan bekend staan als blues muzikant, hij laat met ‘Keep coming back’ zien, veel meer in zijn mars te hebben en daarin zijn weg gevonden heeft met een eigenzinnige kijk op muziek en nog steeds een stijgende lijn te pakken heeft. Gelukkig maar. Hij blijft op deze manier verrassen, ook met deze puike nieuweling. (Ruf Records)