Balkun Brothers

Balkun BrothersDe Balkun Brothers zijn Steve (gitaar/zang) en Nick Balkun (drums/zang). Ze spelen onder deze naam sinds 2010 en in januari 2015 verscheen hun eerste volledige album ‘ReDrova’, dat al was voorafgegaan door een paar EP’s. Op het Dixiefrog label werd onlangs hun tweede, titelloze, album uitgebracht. Het album werd opgenomen, geproduceerd en gemixt door niemand minder dan Pop Chubby, in wiens voorprogramma de broers momenteel uitgebreid rondtoeren in Europa.

De cd bevat twaalf nummer, elf zelfgeschreven en de twaalfde is Johnny Winter’s “Mean Town Blues”. Drie van de eigen nummers verschenen eerder op de debuut EP. De muziek is, zoals ze zelf omschrijven, psychedelische blues-rock. De bezetting kent natuurlijk zijn beperkingen, maar Steve en Nick hebben toch een lekker schijfje afgeleverd, rauw en dansbaar. De meeste nummers hebben dat ongepolijst Noord Mississippi geluid, zoals we kennen van de Burnside en Dickinson families. Af en toe wordt wat gas teruggenomen met nummers als “Jail Bird”, waarin Dave Keyes voor een welkome aanvulling zorgt op piano. “Rainy Day Front Porch Blues” is een authentiek klinkend akoestisch werkje met het geluid van de neerdalende regen op de achtergrond. Zeer sfeervol.

In het begin komt het gitaarspel van Steve nogal primitief over, maar naarmate de cd vordert horen we dat hij best het nodige in zijn mars heeft en behoorlijk met de slide uit de voeten kan. Niet alleen de liefhebbers van een lekkere groove met smerig gitaarwerk zullen van dit album genieten, maar ook de meer traditionele liefhebber zal het nodige van zijn/haar gading vinden bij deze mannen uit Hartford, Connecticut. (Dixiefrog Records)

Ton Kok Auteur