Ben Gilmer, Russell Country Fair

Ben Gilmer, Russell Country FairUit de bergen van West Virgina komt uit een boerenfamilie singer-songwriter Ben Gilmer. Dat is in de buurt van de Appalachians hoor ik al zeggen. Dat klopt en de Appalachian feel is nadrukkelijk aanwezig op dit puike Americana-album. De dertien eigen songs (een in samenwerking met Emery Reid) van Gilmer haken aan bij een flink aantal genres uit de Americana-ruif. Bluegrass, old-time music, een vleugje rock, folk, country, alles is aanwezig. Ben zelf zingt (uiteraard) en speelt behalve gitaar (akoestisch en elektrisch) ook banjo en pedal steel, zijn broer Andrew Gilmer zingt mee en speelt de dobro. Verder in de begeleiding mandoline, bas, percussie, orgel/piano/accordeon, fiddle, extra gitaren en background vocals (hoewel Heather Hannah Nelson in het heerlijk rockende solo-vocalen mag doen, in een soort vraag en antwoord met Ben, het doet zowaar enigszins denken aan het overbekende ‘Paradise by the dashboard light’: zij: ‘You talk too much and you talk too straight, stressin’ me out just being your date. I kinda like your face and I kinda like your shoes, if you shut your mouth I might like you too’, hij: ‘Oh, if I’m, I’m coming on too strong, won’t you give me one dance and maybe walk me home’.

‘Russell county fair’, volgens mij een debuut, is een leuk gevarieerde CD met muziek die zowel in het verleden (Appalachian roots) als in het heden staat. De muziek van Gilmer is grensverleggend, maar authentiek genoeg om sterk de aandacht te vragen. Een aangename verrassing! (Independent)

Fred Schmale Auteur