JW Roy, Dry Goods & Groceries

JW Roy, Dry Goods & GroceriesZo onverwacht JW Roy in 2005 met het magnifieke album Laagstraat 443 overschakelde naar Nederlandstalige – vooruit Brabantsdialectische – muziek, zo verrassend schakelt hij tien jaar later op Dry Goods & Groceries terug naar Engelstalige. Het gaat hierbij om een tweeledig concept, namelijk een album en een boek gewijd aan de liefde voor levensechte Amerikaanse muziek, meer in het bijzonder over muzikale outlaws en legendes.

Uitsluitend op CD staan dertien songs, waaronder Lungs van Townes VanZandt (dus niet op vinyl- en downloadversie) en vier bonustracks: Desperados Waiting For The Train van Guy Clark, Gentle River van Todd Rakestraw, Let The Train Blow The Whistle van Johnny Cash en Feel Like Going Home van Charlie Rich. In het boek staan door Nederlandse schrijvers opgetekende verhalen over hun muzikale helden, onder wie Leon Verdonschot en Nico Dijkshoorn. Beiden zullen tijdens een theatertour met Roy daaruit voordragen.

Wat betreft het muzikale gedeelte pikt Roy met Dry & Groceries de draad weer op sinds Kitchen Table Blues. Veel vernieuwends ( eigenlijk is dat ook goed nieuws te noemen) valt er niet te melden, al zijn er wat meer folk invloeden – door veelvuldig gebruik van banjo – in de songs verwerkt en is er wat rockende hillbilly te horen. Vertrouwd, zo klinkt al met al dit werkstuk, dat vaak het hoge niveau weet te halen van veel van zijn Amerikaanse evenknieën. Verhalende liedjes, warme instrumentale inkleuring en verstilde uitvoering zorgen voor een aangename luisterervaring. En zijn stem, zo karakteristiek. En de productie van Gabriël Peeters, zo piekfijn, helder en warm. Maar eerlijk is eerlijk: qua zeggingskracht legt dit album het af tegen Laagstraat 443. Zijn allerbeste. Komt beslist omdat ik Brabo ben. (V2 Records)