Leslie West, Soundcheck

Leslie West, SoundcheckMountain was een Amerikaanse rockband afkomstig uit Long Island, New York. De line-up bestond uit zanger en gitarist Leslie West, bassist en zanger Felix Pappalardi, toetsenist Steve Knight en drummer Corky Laing. Ik volg de ontwikkelingen van deze fantastische band al vanaf het moment dat ze, zomaar uit het niets, op het Woodstock Festival speelden. Let op, het was 1969, ik was twaalf! Via de VPRO keken we fragmentjes op een zwartwit TV. Mijn grote broer schafte later de LP’s Climbing! (1970) en Nantucket Sleighride (1971) aan. Vooral nummers en het stemgeluid van de klassiek geschoolde bassist Felix Pappalardi spraken en spreken mij trouwens nog steeds enorm aan. Pappalardi overleed overigens in 1983 omdat hij in zijn appartement werd doodgeschoten door zijn eigen vrouw. Hoe nostalgisch en tragisch is dit allemaal?

Leslie West was naar mijn gevoel altijd al “train robber” van het gezelschap. Zijn stevige blues rock werd vaak in verband gebracht met de hard en heavy metal muziek uit die jaren. Hoe gek het ook mag klinken ik was de beste man helemaal uit het oog verloren. Soundcheck is Leslie West zestiende solo release, onder welke steen heb ik gezeten, vroeg ik mij af toen een paar keer naar Soundcheck had zitten luisteren.

De CD bevat elf songs en opent met Left By The Roadside To Die. Meteen wordt duidelijk dat West voorlopig niet van plan is achter de Geraniums plaats te nemen. Oorspronkelijk speelde hij de intro op zijn gitaar. “I wanted to surprise myself with this record” zegt hij daarover. Nou, hij verraste mij ook. Toetsenist David Biglin deed deze ondoordachte actie overigens dunnetjes over in de studio. Aangekomen bij Here For The Party dampt mijn versterker en vliegt bijna in de fik. West zingt als Billy Gibbons (ZZ Top) en speelt gitaar compleet in dienst van het lied. Ook op Empty Promises / Nothin’ Sacred flikt hij dit kunstje. Prachtig! West, nooit een grote zanger geweest, vliegt even uit de bocht op de, niet altijd even zuiver gezongen, original You Are My Sunshine. Even later overkomt hem hetzelfde in Stand By Me, dat hij samen zingt met Bonnie Bramlett. Nu we het toch over legendes hebben op dit album, West wordt bijgestaan door niet de minste op deze aardbol. Wat dacht je van Peter Frampton, Jack Bruce en Brian May? In de instrumentale stukken als A Stern Warning en Eleanor Rigby weet West het beste uit zichzelf te halen. De geest van Jimmy Page en John McLaughlin gaat compleet uit de fles.

Soundcheck is er echt voor Leslie West fans en voor mensen die classic rock muziek een warm hart toedragen. Geen meesterwerk, nee maar wel eentje om heerlijk bij af te zakken. “Betonuur”, van Alfred Lagarde, zo vlak voor het eten, herbeleven kan volgens mij geen kwaad. (Provogue)

Jan Janssen Auteur