The Westies, West Side Stories

The Westies, West Side StoriesThe Westies is de – niet echt originele – naam voor het nieuwe project van singer-songwriter Michael McDermott, een man die ooit op zijn 20e een lovend ontvangen debuut afleverde met ‘620 W. Surf’ (1991). Hij werd destijds vergeleken met Springsteen en Dylan. Een viertal jaren later was de hype rondom Michael over. Waarom, vermoedelijk omdat Michael zichzelf verliet in het echte Rock ’n Roll leven met drugs, alcohol en vrouwen? Na 1991 verschenen er diverse CD’s van McDermott, maar het succes van de eerste werd nooit benaderd. Sinds 2013 heeft Michael de band ‘The Westies’, waarin zijn vrouw Heather Horton zingt en de fiddle speelt. Naast Michael (zang/akoestische gitaar) en Heather horen we in de band gitarist Joe Pisapia, drummer/pianist Ian Fitchuk en soms John Deaderick op piano. In het – lekker subtiel rockende – nummer ‘Devil’ spelen producer Lex Price (elektrische gitaar), Daniel Tashian (ook el. gtr) en Fred Eltingham op drums. Michael schrijft uitstekende songs, titels van meestal één woord (alleen ‘Hell’s kitchen’ en ‘Five leaf’ niet), zijn stem is prachtig en doet inderdaad denken aan met name Springsteen, maar ook Kevin Welch is een goed ijkpunt, de begeleiding is voor een behoorlijk deel elektrisch, vaak licht rockend, soms heel ingetogen. Naast het prachtige ‘Devil’ komen ook ‘Bars’ (zou een mooie ballad van bijvoorbeeld Kevin Welch kunnen zijn en het van prachtige duet-vocalen met Horton gelardeerde ‘Rosie’ machtig mooi door.

Ik kende Michael McDermott niet, maar na het beluisteren van deze prachtige CD ben ik behoorlijk verrast door zijn kwaliteiten. Uitstekende Americana, prima songs en prachtige zang en begeleiding. Hopen dat deze band ons land spoedig aandoet! (Independent)

The Westies spelen op vrijdag 27 november 2015 In The Woods in Lage Vuursche