Popa Chubby, Live (Big, Bad & Beautiful)

Popa Chubby, Live (Big, Bad & Beautiful)Sinds zijn debuut cd in 1994 is Popa Chubby (Ted Horowitz) een van de meest productieve muzikanten. Hij heeft sindsdien rond de vijfentwintig albums uitgebracht plus een aantal DVD’s. Hij is ook regelmatige bezoeker op de Europese podia, waar hij dan te zien is met een
ter plaatse ingehuurde ritmesectie, waarmee hij dan energieke shows aflevert, maar zichzelf ook wel eens tekort doet met dit perfecte ‘format’.

‘Live/Big, Bad and Beautiful’ werd in maart 2015 opgenomen tijdens een viertal optredens in Frankrijk. Popa laat zich hier begeleiden door Francesco Beccaro op bas, Andrea Beccaro op drums en Dave Keyes op toetsen. Vooral laatstgenoemde zorgt voor de nodige meerwaarde. Hij zorgt dat de nummers meer ‘kleur’ krijgen door de fraaie piano- en orgelpartijen. Hij krijgt veel soloruimte en laat horen ook vocaal en als songswriter zijn mannetje te staan. Hierdoor krijgt Popa de ruimte om af en toe gas terug te nemen. Hij hoeft nu niet alle gaatjes vol te spelen, maar kan laten horen, dat hij toch een veelzijdiger gitarist is, dan met soms te horen krijgt. Opvallend is ook dat hij regelmatig de slide om de vingers schuift en laat horen hier ook prima mee uit de weg te kunnen.

Hoewel Popa Chubby vaak in het hokje blues-rock wordt gestopt, wordt dat met deze cd toch wel engszins gerelativeerd. Op de eerste cd is vrijwel uitsluitend, weliswaar stevige, blues te horen.
Teveel om alle nummers te omschrijven, maar vooral de piano/slidegitaar-blues “Signed With Heartache”, met in de hoofdrol Dave Keyes, is schitterend. In het laatste nummers van deze schijf gaat met even op de surftoer met een medley, bestaande uit “Speak Softly Love (Godfather Love Theme)/”Miserlou”).

Op de tweede cd gaat het iets meer de rock kant op, maar ook hier blijft het allemaal gecontroleerd. Bekend was dat Popa Chubby door de Rolling Stones de overstap van drums naar gitaar heeft gemaakt. De Stones worden hier geëerd met een drietal nummers, Robert Johnson’s “Love In Vain” plus “Brown Sugar” en “Wild Horses”. Alle drie de nummers zijn voorzien van fraai slidespel.

Met dit album krijg je waar voor je geld: zevenentwintig nummers, een totale speeltijd van ruim tweeënhalfuur van Popa Chubby en band in optima forma. (Cleopatra Blues)