Tony Christie & Ranagri, The Great Irish Songbook

Tony Christie & Ranagri, The Great Irish SongbookRanagri is de naam van een dorpje midden in een idyllisch stukje boerenland in Ierland. Ranagri is ook de naam van een kwartet musici uit Londen (twee keer man, twee keer vrouw) met als instrumentarium fluit, basfluit, harp, bouzouki, gitaar, whistle, bodhran, bouzouki, banjo en bansuri (Hindoestaanse bamboefluit). Tony Christy kennen we nog van zijn immense hit ‘Is this the way to Amarillo’ uit – alweer – 1971! De man is inmiddels 72 jaar oud en nog altijd goed bij stem. Zijn ding is mooi zingen, hij is een echte crooner met de bijbehorende vibrerende stem. Mijn favoriete Duitse kwaliteitslabel Stockfisch, uiteraard met o.m. Hans-Jörg Mauksch en zijn fretless bas in de begeleiding (naast accordeon, pipes, viool en cello en piano door andere reguliere Stockfischen) en ook uiteraard Günter Pauler als producer bracht Tony en Ranagri tot elkaar en dat levert met deze CD mooi vakwerk op. De songs zijn overbekend en wereldberoemd en behoren tot het Ierse erfgoed. Ik noem de bekendste titels: ‘On Raglan Road’, ‘Star of the county Down’, ‘When you were sweet sixteen’, ‘Carrickfergus’, ‘The black velvet band’, ‘Wild mountain thyme’ en uiteraard ‘The parting glass’. We kennen ze in vele versies (denk aan Van Morrison en The Chieftains met ‘Raglan Road’, ‘Star of the county Down’ en Carrickfergus’).

Overbekende songs, in een mooi zoet sausje, gezongen door een Engelse crooner met een prachtige begeleiding. Voor wie geen genoeg kan krijgen van het prachtige Ierse basisrepertoire is dit een mooi overzicht. (Stockfisch Records)