Angela Lewis Brown, Set Me Free

Angela Lewis Brown, Set Me FreeNieuw aan het bluesfront is Angela Lewis Brown, afkomstig uit Huddersfield, Engeland. Opgroeiend met de muzieksmaak van haar broer, van de vroege Northern soul via de 80’er jaren tot de krachtige dance soul van de 90’er jaren. Angela gezegend met een uitstekende strot, zocht naar een sound waar haar stem, haar gevoelens en creativiteit het best tot uiting kwam. Dat werd dus de blues.

Blues blues lovin’ is in ieder geval een opener die bevestigd dat de blues de juiste keus is. Maar in “Set me free” komt de soulinvloed nog even naar boven. Chris Carter zorgt in dit nummer op zijn trombone ervoor dat ik moet denken aan fragmenten uit ‘Soul mama’ van Robbie Dale. Met ”Summer nights” lopen de rillingen over de rug, prachtig gezongen en mooie backing vocals van Zanny Lee. Hierna volgt het wat meer popachtige “I’m feeling about me”, een nummer wat een beetje uit de toon valt. Maar dan volgt gelukkig “Hopeless”, waar Angela de gevoelige snaar weer weet te raken met alweer die geweldige Zanny op de achtergrond. Dan is het tijd voor wat steviger werk met “Better man” (met een subtiele mondharmonica) en “I”, hierin bijt zij zich wat feller van zich af. Dan volgt er heel toepasselijk met een ijskoude stem “Ice cold tears”, een prachtig nummer met ingetogen bas en gitaarspel en een lekker orgeltje. “That’s you” en “I’ll be there” sluiten de cd af.
En juist dat laatste nummer maakt de cd helemaal af. Zowel tekstueel als zang technisch een pareltje.

De cd draait natuurlijk om de kwaliteiten van Angela, maar die kunnen alleen maar tot uiting komen met goede muzikanten. Twee zijn er al benoemt. Zanny en Chris, waarbij Chris behalve trombone ook nog eens gitaar/drums/bass en keyboard speelt. En dan is er Alisdair Pickering die op vele nummers prachtig gitaar speelt, soms zo ingetogen dat het bijna niet opvalt hoe mooi zij speelt. En dan zijn er nog Ashley Hurst en Dunbar Delmar die de mondharp voor hun rekening nemen. Tezamen hebben zij voor een heerlijke cd gezorgd. (Blue Sun Rising)

Jan van Eck Auteur