Alberta Cross

Alberta CrossAlberta Cross is het muziekproject van een zekere Petter Ericson Stakee. Alberta Cross is een Britse, stevig klinkende, folkrockband die in 2005 ontstond ergens in een kroeg in Londen. Kijk en daar hebben wij dus meteen wat mee. Bassist Terry Wolfers en de in Zweden geboren singer-songwriter Petter Ericson Stakee lulden over muziek. En toen dat lullen over het leven werd besloten ze samen te gaan werken. Hoe toepasselijk is dat?
Het duurde niet lang voordat John Alexander Ericson (toetsen) en Seb Sternberg op drums zich aansloten. Toen de band verhuisde naar Brooklyn bleven Erickson en Sternberg achter en werden vervangen door Austin Beede op drums, Alec Higgins op toetsen en Samuel Kearney op gitaar. In 2009 verscheen Broken Side Of Time en in 2012 dook Songs Of Patience op.

Anno 2015 mag je concluderen dat Alberta Cross echt een project is. Deze duiventil aan muzikanten veranderd als je met je ogen knippert. Heel eerlijk… ik had nog nooit van dit project gehoord. Toch schijnt Petter een behoorlijke naamsbekendheid opgebouwd te hebben in Nederland. Ze stonden al op festivals als Lowlands en Pukkelpop? Het zal allemaal wel, maar dan is dit vakkundig langs onze kroeg gemanoeuvreer. Heb om die reden op Spotify ook maar eens even van de voorganger Songs Of Patience geluisterd. Aan Songs Of Patience zit een americana-achtig smaakje aan. Deze release heeft duidelijke een indie folk melange. Toch fijn dat Alberta Cross nu wel aanklopt want de twaalf songs op deze CD liggen bij de eerste draaibeurt meteen goed in mijn gehoor. De eerste single Ghost Of Santa Fe is in ieder geval een goede keuze. De keuze van piano en kopereblaasinstrumenten (Smoky Lake) hoor je op deze manier niet zo veel. Van Stakee’s lijzige stemgeluid moet je houden. Hij doet bij vlagen denken aan onze grote vriend Rodney DeCroo. Opvallende tracks zijn ook Isolation en Get Up High. De ruimtelijke, My Morning Jacket achtige, bewerkingen klinken verfrissend. Dat kan je ook zeggen van het zwalkende sixties klinkende Heavy Words en Shadow Of Mine. De piano en koper arrangementen halen met het grootste gemak het eredivisie niveau.

Alberta Cross aflevert een van de boeiendste indie folk platen af, die ik het afgelopen jaar ben tegengekomen. Dit dozijn van uitstekend uitgeblaseerde texturen blijft hangen, zonder dat je ze zo uit de mouw schut. Met andere woorden welkom in deze kroeg. (DGR Music)

Jan Janssen Auteur