Gilmore & Roberts, Conflict Tourism

Gilmore & Roberts, Conflict TourismDrie jaar geleden besprak ik hier de derde CD van het eigentijdse akoestische folkduo (Katriona) Gilmore & (Jamie) Roberts. Mijn conclusie toen: ‘The innocent left’ is een goede, eigentijdse, folkCD met kruidige Keltische invloeden. We horen aan de muziek dat ons duo een avontuurlijke koers vaart, maar voldoende dicht bij de basis blijft om ook de traditionalisten onder ons te kunnen bekoren’. Inmiddels ligt de opvolger, ‘Conflict tourism’, in de winkels. Deze nieuwe CD is opgenomen in Devon met een enkele baspartij uit LA (James ‘Hutch’ Hutchinson). Producer is Mark Tucker, die we ook horen op drums, bas, strings, keyboards en programming. Gilmore zingt en speelt fiddle, viola en mandoline, Roberts zingt en speelt gitaar (in één nummer elektrische gitaar), drums, percussie en doet wat programming. Verder horen we naast de eerder genoemde bijdragen van Tucker incidenteel (extra) bas, dobro, lap steel, gitaar en extra drums/percussie. Van de elf nummers zijn er zes van de hand van Roberts en vijf van Gilmore. Gek genoeg is en geen gezamenlijk geschreven nummer. De teksten werden wederom geïnspireerd door mensen en gebeurtenissen uit het verleden, zoals bijvoorbeeld het lied ‘Jack O lantern’ over de ontstaangeschiedenis van de Halloween ‘fruit’ lantaarns. Over een historische figuur uit het stadje Barnsley (Margaret Maggott – 1759-1848) gaat ‘Peggy Rirey’. Onder deze naam kende men deze dame, die rond kerst de mensen de beste wensen deed, hetgeen ‘garant’ stond voor een prima volgend jaar.

Iets meer rockend dan de voorganger, hoewel dat slechts in een paar nummers is, maar na aanzienlijke speelbeurten is mijn bescheiden mening dat deze CD een groei vertoont t.o.v. de voorganger, het is een hele mooie eigentijdse folkCD geworden! (GR! Records)