Voorbeschouwing Crossing Border 2015

Crossing-Border-PosterVan 12 tot en met 17 november vindt de 23e editie van Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneel Gebouw plaats. Dit festival in Den Haag behoort tot één van de belangrijkste internationale evenementen op het gebied van muziek en literatuur in Europa.

12 november start het festival met de uitreiking van de ECI Literatuurprijs (voorheen AKO). Een mooie avond met interviews en voordrachten van topauteurs van vaderlandse bodem. 13 en 14 november zijn de hoofddagen van het festival. Elk jaar weet de organisatie van Crossing Border weer te verrassen met bijzondere projecten. Zo brengt CocoRosie’s Bianca Casady een nieuw solo-project waar muziek, dans en theater in elkaar vervloeien.

Bijzonder is voorts de wereldpremière van het boek Golden Years van Ali Eskandarian. Iraanse underground kunstenaars en familie van Ali brengen een ode aan deze tragisch omgekomen muzikant/kunstenaar.

Wim Brandts interviewt concertpianist James Rhodes, wiens controversiële autobiografie pas na uitspraak van de Hoge Raad mocht verschijnen.

Op muziekgebied zijn The Cinematic Orchestra, Jonathan Jeremiah, Alela Diane & Ryan Francesconi en Built To Spill de meest in het oog springende namen. Maar Crossing Border staat vooral bekend om het introduceren van nieuwe bandjes. Een flinke lijst met relatief onbekende acts staan klaar om ontdekt te worden zoals: Samantha Crane, The Garden, Girls Names, Shilpa Ray, Lord Huron, Blackie & The Oohoos, Bewilder en Eska.

Interessant is het optreden van Meindert Talma. Zeventig jaar geleden werd de Groningse kunstenaar Hendrik Werkman drie dagen voor de bevrijding van Noord-Nederland gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen. De inventieve Meindert Talma schreef een liederencyclus en muziek voor het saxofoonkwartet The Melisma Quartet over het roerige leven van Werkman. Vetkuiven zijn dit keer (ook) welkom dankzij de komst van de rockabilly act Kitty,Daisy & Lewis.

Wat ik zeker ga bekijken is het nieuwe theater-project van JW Roy. Tijdens de Dry Goods & Groceries-voorstelling neemt deze Brabantse rootszanger en de schrijver Leon Verdonschot de luisteraar mee naar The States, maar ook naar Brabant en Limburg, langs vergeten songwriters, outlaws en mythische plekken.

Crossing Border wordt op 17 november afgesloten met een avond met schrijver Salman Rushdie. In het Paard van Troje wordt Rushdie geïnterviewd door Jamal Ouariachi over zijn nieuwste roman Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten.

Kortom er is weer heel wat te beleven op Crossing Border. Meer informatie kunt u vinden op hun website:

Paul Jonker Auteur