The Bottle Rockets, South Broadway Athletic Club

The Bottle Rockets, South Broadway Athletic ClubRuim vier jaar geleden tekende The Bottle Rockets voor hun elfde CD Not So Loud. De semi akoestisch opnamen op dat album stamden uit 2007. Voor echte gespierde midwest, rock’ n ‘roll, waar de band bekend om staat, moet je echter terug naar 2009. Hoewel de band toen al meer dan zeventien jaar super verzorgde, ontspannen strakke muziek verzorgde, had Lean Forward alles in zich van hun klassieker 24 Hours A Day uit 1997.
Met hun 12de album, South Broadway Athletic Club, brengt het kwartet opnieuw de schoonheid van het alle dagelijkse leven aan het licht. Na zes jaar wisten ze Eric “Roscoe” Ambel toch weer bereid te vinden om dit album te produceren. Ambel pakte overigens zes jaar geleden ook al de draad op. South Broadway Athletic Clubligt ligt dan ook precies in het verlengde van Lean Forward. Hoe moeilijk kun je het jezelf maken, moet de band gedacht hebben, toen ze besloten dit album in zijn geheel in hun woonplaats St. Louis, Missouri op te nemen. Moeilijk maken ze je het überhaupt niet. Niet in muzikale en zeker ook niet in tekstuele zin.

De muziek van de band gedijd, zoals gebruikelijk te doen is, het beste in je auto. De pompende ritmesectie van drummer Marcus Ortmann’s en bassist Keith Voegele drukken op je gaspedaal. John Horton en Brian Henneman’s hoogwaardig technisch gitaargescheur zorgen voor de geheide snelheidsovertreding. Tekstueel put, liedjes smid Henneman, uit zijn soms leuke maar vaak ook zorgwekkende observaties. Songs als Monday (Everytime I Turn Around), I Don’t Wanna Know en Something Good zaten meteen tussen mijn oren. Even later kon ik daar Ship It On The Frisco en het sluitstuk Shape Of A Wheel daaraan toevoegen.

Als fan kun je bijna niet objectief zijn over dit album. Toch bespeur in een zekere muzikale gemakzucht in liedjes als Big Fat Nuthin’ en het daarop volgende Dog. Niet dat ze slecht worden uitgevoerd, maar gewoon omdat ze als dertien in een dozijn klinken. Met de release van South Broadway Athletic Club stel ik vast dat de band zich confirmeert aan hun eigen geluid. Geen verrassingen voor de Bottle Rocker fan dus. (Bloodshot Records)