Patty Griffin, Servant Of Love

Patty Griffin, Servant Of LoveMet haar 51 jaar staat Patty Griffin midden in het leven. Een mooi moment om eens flink uit te pakken. Zij heeft nauwelijks de scheiding met Robert Plant achter de rug als zij liedjes gaat schrijven voor haar tiende album Servant Of Love. Het wordt een raadselachtig album vol mystieke en spirituele liedjes. Een ding weet zij zeker. Ik ga niet bij de pakken neerzitten. Nee geen album vol liefdesverdriet. De schrijver James Baldwin was haar inspiratiebron om songwriter te worden en die zei ooit: We can always do better and you can never tell the children that there’s no hope. Patty laat zich ook inspireren door het transcendentalisme en gaat op zoek naar een oorspronkelijke relatie met het universum.

Het album opent meteen met een hoogtepunt. Een ingetogen op piano spelende Patty Griffin zingt: I long to live by the ocean, carry me away, I’m a servant of love… Slechts een schelle trompet (Ephraim Owens) en een nauwelijks hoorbare cello begeleiden deze mysterieuze song. De luisteraar wordt weer wakker door het lekker funkende en swampy Gunpowder. Good And Done (over een schietpartij) valt op door prachtig gitaarspel in een sfeer van een verlaten woestijn. Het middenstuk van het nieuwe album is het hart van de reeks songs. Meditatieve liedjes als 250.000 Miles en Made Of The Sun doet de luisteraar in zwijm vallen. Wat een prachtige stem in combinatie met die kleurrijke akoestische gitaarklanken. Everything’s changed is ook van een beklemmende schoonheid. Producer Craig Ross weet precies hoe hij deze verstilde songs moet vastleggen. Rider of Days is ook een hoogtepunt Oh wat kan die Patty toch prachtig helder en gepassioneerd zingen! Het gruizige Snake Charmer is een welkome song na deze reeks meditatieve songs. Het album sluit af met de prachtige song Shine A Different Way, waar Griffin op de mandoline actief is.

Servant Of Love is een absoluut hoogtepunt in het toch al imposante oeuvre van Patty Griffin. (PGM)