John Mayall, Find A Way To Care

John Mayall, Find A Way To CareDe ondertussen eenentachtig jaar oude John Mayall behoeft geen enkele introductie meer. De Britse blues icoon is sinds de vroege jaren zestig actief en heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij is nog steeds terug te vinden op de podia, verzorgt zijn eigen merchandising en is nooit te beroerd handtekeningen uit te delen of met de fans op de foto te gaan.

De laatste jaren levert hij ook weer nog met regelmaat prima cd’s af. Ook ‘Find A Wat To Care’ is zeker de moeite waard. Goed, er zijn wat minpuntjes: de stem van Mayall heeft best wat aan zeggingskracht ingeboet in de loop der jaren en staan een paar covers op die, zeker in vergelijking met het origineel, toch minder krachtig overkomen, zoals “I Want All My Money Back” van Lonnie Brooks en “War We Wage” van Matt Schofield. Maar dit mag de pret niet drukken.

Rocky Athas (gitaar), Greg Rzab (bas) en Jay Davenport (drums) zijn al weer de nodige jaartjes zijn vaste begeleiders. Zij krijgen op dit album assistentie van een blazerssectie, bestaande uit Ron Dziubla (sax), Mark Pender (trompet) en Richard A. Rosenberg (trombone).

De blazers zorgen in nummers als “River’s Invitation” en de titelsong van de cd voor een welkome aanvulling. Mayall legt op deze cd de nadruk op zijn toetsenspel. Hij is te horen op piano, clavinet, Hammond en Wurlitzer. Dit gaat een beetje ten koste van het gitaarspel van Rocky Athas en ook de harmonica is slechts in twee nummers te horen, waaronder het toch wel erg fraaie nummer “Ropes And Chains”.

Uiteindelijk zijn slechts vijf nummers van eigen hand, maar het zijn zonder uitzondering sterke nummers. Het slotnummer “Crazy Lady” neemt ons mee terug in de tijd. Zichzelf begeleidend op met Cripple Clarence Lofton-achtig pianospel stelt hij een vriendin uit vervlogen tijden aan ons voor. Met ‘Find A Way To Care’ laat John Mayall horen nog niet uitgerangeerd te zijn. (Forty Below Records)

Ton Kok Auteur