Jack Hustinx & The Southern Aces, Over Yonder

Jack Hustinx & The Southern Aces, Over YonderJe kan zien dat er zorg besteed is aan het nieuwe ‘kindje’ van Jack Hustinx. De Eindhovense rootsmuzikant kijkt mij op de Stax-achtige voorkant van zijn nieuwe Cd Over Yonder enigszins guitig aan. Als of hij wil zeggen. Kom maar op. Ik heb er alles aan gedaan. Hier ben ik trots op en gelijk heeft hij. Jack heeft er twee en een half jaar over gedaan om zijn eerste solo-album op de markt te brengen. Met bevriende muzikanten componeerde hij 12 liedjes en een groot gedeelte van deze werkzaamheden vonden plaats in zijn ‘tweede’ thuishaven Austin, Texas. Hustinx is vooral bekend als de oprichter van de Nederlandse roots-band Shiner Twins, die ooit waren gestart als tourband voor de Texaanse zanger Malford Mulligan. Na de viering van het 10 jarig bestaan besloten de leden van Shiner Twins uiteindelijk om hun eigen dingetje te gaan doen.

Het album Over Yonder ruikt naar de katoenvelden uit het diepe Zuiden van Amerika, alsof Jack daar als kind tussen die stekelige struiken opgroeide. Nee, Jack was geen ‘share-cropper’ maar luisterde als tiener wel naar die broeirige county-soul via een transister-radiootje. In dat bed in Eindhoven liggen de roots van deze muziekliefhebber pur sang.

Het nieuwe album opent heel sterk met een hartverscheurende ballade Life Will Humble You. Malford Mulligan kwam bij Jack met deze titel aanzetten. Gezamenlijk maakten zij er een prachtig levenslied van, waarvan de intensiteit de luisteraar diep raakt. Met Malford schreef Hustinx ook I Won’t Surrender. Een song met een heerlijk strakke beat met een opvallende accordeon (The Subdudes-muzikant John Magnie), die er om heen danst, terwijl Harry Bodine zich lekker met zijn gitaar mag uitleven. Absoluut hoogtepunt is de aangrijpende gospel My Soul – My Inspiration, die Jack en Malford componeerde. Het schrijven met een goede maat van Jack, namelijk Harry Bodine (Delta Roux), leverde ook een aantal voltreffers op. Luister maar eens naar het The Band-achtige Good While It Lasted, met een hoofdrol voor die heerlijk gruizige slide-gitaar van Bodine. Zij schreven ook Down The Road, een liefelijke song met het mooie refrein: somewhere down the road…we will find our peace again. Dit duo schreef voorts het flink stompende Little Feat-achtige Walkin’ Waste Of Time. Midden op het album treft men een ode aan San Antonio. In Welcome To San Antone ontpopt Roel Spanjers zich als een accordeon-wizard, alsof hij stadgenoot is van Tex-Mex-maestro Santiago Jimenez Jr. Het album eindigt met The Rains Came Down. Een mooie melodieuze afsluiter met een fraaie tekst die Jack schreef met Robert LaRoche (Patricia Vonne Band).

Dit album smaakt naar meer en gelukkig kan men in november Jack en zijn Aces ( met onder meer Malford Mulligan en Harry Bodine) overal in Nederland aan het werk zien.

Paul Jonker Auteur