Bobby Long, Ode To Thinking

Bobby Long, Ode To ThinkingBobby Long, een nog jonge man die opgroeide in het  bucolische Wiltshire ( “I opened up a book and Thomas Hardy jumped out”, was het niet Martin Ansell die dat ooit zong?) maakt bepaald indruk met Ode To Thinking, zijn derde album. Hij stak het samen met producer/muzikant Mark Hallman (Carole King, Ani DiFranco) in elkaar. Elf liedjes die overduidelijk geworteld zijn in (Engelse) folk maar door Long’s voordracht en dat rauwe randje dat zijn stem aankleeft ook met countrysoul in verband kunnen worden gebracht. Ode To Thinking steunt dan ook volledig op die stem en Long’s uitstekende, akoestische gitaarspel. Dat heeft Hallman goed gezien, zijn muzikale bijdragen lopen deze sterke troeven dan ook nooit voor de voeten. En omdat Bobby Long ook nog eens uitstekende liedjes schrijft – het is meteen raak met Ode To Thinking, het eerste liedje – kunnen we niet anders dan de loftrompet steken. Aan wie u, bij wijze van voorbeeld, moet denken? Richie Havens bijvoorbeeld als het om zijn stem gaat. En misschien, als het om de gitaar gaat, Mississippi John Hurt. Tenslotte, nog een mooi liedje? The Dark Won’t Get Darker. Ineens doemt dan ook David Gray op. Alleen in gedachten, natuurlijk. (Compass Records)

Wim Boluijt Auteur