Chubby Knuckle Choir, Reveille

Chubby Knuckle Choir, ReveilleAchter deze verwarring stichtende naam schuilt een typisch Texaanse band in de traditie van ‘The Resentments’, ‘The Band of Heathens’, ‘The Gourds’ en ‘The South Austin Moonlighters’. Ze komen uit Bastrop, Texas, hebben inmiddels hun basis in (uiteraard) Austin en brengen ons op hun debuutCD een mix van swamp, rock, blues, R&B, soul en een vleugje country. Een echte Americana-band dus. Het sextet rijpere heren heeft een zeer uitgebreid aantal instrumenten tot zijn beschikking, de vocals zijn vaak bluesy en soulvol. Behalve gitaar, bas, drums is er (incidenteel) ruimte voor fiddle, steel gitaar, mandoline. De opnames werden gedaan in de Congress House studio in Austin met als producer Andre Moran (we kennen hem van zijn werk met Eliza Gilkyson en Hot club of cowtown). Let met name op het subtiele nummer ‘Gone’, geschreven door Tres Womack en gezongen door Barry Lowe. Het is een gevoelig epos, een waar gebeurd verhaal overigens, over een man een vader die zijn vrouw verliest aan kanker. Een leuke meerwaarde levert de live opname van ‘Storyville’, waaruit blijkt dat dit echt een prima band op het podium is!

Het ‘Chubby Knuckle Choir’ brengt geen vernieuwing, maar het vakmanschap druipt er vanaf. Vooral interessant voor de liefhebbers van ‘The Band of Heathens’, want daarmee is de verwantschap het meest evident’. (Independent)