Feufollet, Two Universes

Feufollet, Two UniversesFeufollet is een band uit Louisiana die al vanaf 1999 actief is. Het nieuwe album Two Universes is inmiddels hun zesde album. Hun laatste schijf En Couleurs (2010) werd genomineerd voor een Grammy in de categorie Beste Cajun en Zydeco album. De groep kende een aantal mutaties. De fiddler Chris Segura verliet de groep terwijl de plaats van zangeres Anna Laura Edmiston werd ingenomen door Kelli Jones-Savoy. Deze mutaties werken door in de koers die Feufollet heeft ingezet.

De puristen onder de Cajun-aanhangers zullen afhaken bij beluistering van de nieuwe schijf Two Universes. De toetsenist Andrew Toups heeft een prominente rol bij de invulling van de melodieuze liedjes en de nieuwe zangeres, opgegroeid in North Carolina, brengt veel country en old-timey-invloeden mee. Kelli Jones-Savoy – getrouwd met de fiddler Joel Savoy – leverde zes nieuwe songs aan, terwijl de inbreng van de andere songwriter, accordeonist/gitarist Chris Stafford beperkt blijft tot drie. De nieuwe schijf opent nog vrij traditioneel met een moderne up tempo cajun-song Tired Of Your Tears. Een prachtig melancholiek liedje. De stem van Kelli klinkt warm en zij is een aanwinst voor de band. Dan gaat de band meer de pop-kant op met Know What’s Next. Vervolgens moderne honky tonk klanken in Hole In My Heart. Het titelnummer is een prachtig country-duet en de stemmen van Kelli en Chris harmoniëren groots. Cette Fois is een vrolijke cajun two-step met natuurlijk de accordeon en de fiddle in de hoofdrol. When You Said Goodbye vind ik de mooiste track. Een meeslepende ballade met een mooie melodie, gevoelig gezongen door Kelli. One Foot In My Door klinkt als een vrolijk circusnummer met in de hoofdrol de frivole keyboards van Andrew Toups. De catalogus van de Swamp Pop kan een nieuwe song toevoegen aan de al lange lijst met fraaie liedjes. Pris Dans La Vie Farouche is zo’n heerlijk swamppoppertje met een Augie Meyers achtig orgeltje en een blazersarrangement.

Kortom, dit is een heerlijk afwisselend album met een gevarieerd aanbod aan muziekstijlen. Het wordt nu toch echt wel eens tijd dat Feufollet in Nederland is te bewonderen. Het lijkt mij een leuke band voor een Americana-festival. (Feufollet Records)