Ashley Monroe, The Blade

Ashley Monroe, The BladeDe bijna dertigjarige Ashley Monroe komt uit Knoxville, Tennessee. Wat velen niet weten is dat deze countryzangeres en songwriter een paar jaar geleden (2012) een bescheiden hit had in Nederland met de band Train. De singel Bruises dook weliswaar niet op in onze nationale top tien, maar mag wel gezien worden als één van haar eerste stappen om zich te profileren als solo artiest.

Ashley Monroe maakte deel uit van The Pistol Annies, waar o.a. ook Angaleena Presley en Miranda Lambert ook deel van uitmaakte. Echte country liefhebbers beweren zelfs dat van die drie Monroe over de beste stem beschikte. Kan dat niet zo goed beoordelen feit is wel dat als je Monroe’s nieuwe CD “The Blade” de nodige draaibeurten geeft, je niet anders kunt zeggen dat deze flitsende jongedame over een mooi snerpend snikkend stemgeluid beschikt. Yep, je moet daar van houden, maar het bereik daarvan is ongekend bovenmaats en heeft bovendien veel weg van een jonge Dolly Parton.

Deze plaat werd overigens opgenomen met Vince Gill, die ook de productie van de voorganger “Like A Rose” voor zijn rekening nam. Toeval of niet dit album staat vol van “I Will Always Love You” liedjes. Ik kreeg daar dus, na al die jaren, nog steeds kippenvel van. Toch waren het de eerste twee songs, On To Something Good en I Buried Your Love Alive, die mij over de streep trokken om deze plaat nader onder de loep te nemen. Even later duikt nog zo’n lekker deuntje op. If Love Was Fair, kruipt niet alleen tekstueel onder je huid.

Ashley Monroe levert met “The Blade” een interessante country plaatje af. Absoluut niet te sentimenteel of te bittersweet voor de doorsnee roots muziekliefhebber, naar mijn gevoel. De intieme sfeer op “The Blade” raakte deze oude roots rocker. Daar is wat voor nodig kan je wel stellen. Monroe deed dit op doortastende en energieke wijze. (Warner Music Nashville)

Jan Janssen Auteur