The Bellfuries, Workingman’s Bellfuries

The Bellfuries, Workingman's BellfuriesBij de groepsnaam ‘the Bellfuries’ (letterlijk zoiets als ‘klokduivels’) dacht ik in eerste instantie aan een Ierse groep, maar het is een groepje jonge honden uit Austin, Texas, die met deze CD aan hun derde toe zijn na ‘Palmyra’ en ‘Just plain lonesome’! De bezetting is gitaar, lead gitaar, bas (staand en elektrisch) en drums/percussie. De zangers van het stel zijn de gitarist en voornaamste songwriter Joey Simeone (hij schreef negen van de elf songs op de CD, waarop verder nog twee covers staan) en drummer/percussionist Chris Sensat. De inspiratie van de heren moeten we zoeken in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Neem een vleugje Everly Brothers (luister naar ‘Beaumont Blues’), een scheutje Beatles (de cover ‘She’s a woman’), een snufje Dion and the Bellmonts (‘Bad seed sown’), een toefje Coasters (de cover ‘Baltimore’, geschreven door Felice en Boudleau Bryant) en een grote dosis rockabilly en je hebt een goede beschrijving van de muziek van dit enthousiaste kwartet. Mijn favoriet is het vlotte country-achtige liefdesliedje ‘Under the light of the moon’: ‘ Would you, kindly, help me to see, exactly how you came to give your heart so quick to me. Do you recall pricisely if the fall took place the night I held you tight, under the light of the moon’. Geeft tevens een beeld van de songwritercapaciteiten van Simeone, geen moeilijk begrijpbare verhaaltjes.

Wat een lekker CDtje, het speelplezier spat eraf. Ga ze zien op 1 november in dB’s, Utrecht en op 5 november in ‘Huis verloren’ in Hoorn! (Histyle Records)