Thorbjorn Risager & The Black Tornado, Songs From The Road

Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Songs From The RoadHet heeft even geduurd maar ook in Nederland is deze band definitief doorgebroken. En terecht in mijn ogen. Dit Deense dynamiet kun je gewoon niet ontlopen. Had ik al acht cd’s plus de vinyl edities, nog steeds is een volgende uitgave welkom, zo ook deze.

De powersound, swingend, dwingend, dringt tot diep in je vezels door. De soulvolle en uit duizenden herkenbare stem van Thorbjøn weet je te raken, ook al zou ondertiteling soms welkom zijn. Een blazerssectie die swingt als een trein, een drummer (Martin Seidelin) met soms een razend ritme en straffe bas (Søren Bøjgaard), zorgen voor een solide basis. Tel daar bij op het gitaar geweld van Thorbjøn en vette slide van Peter Skjernig en twee heerlijke stemmen van achtergrondzangeressen Lisa Lystam en Ida Bang en je krijgt al een aardig plaatje. Voor dit optreden werd ook nog eens Emil Balsgaard op toetsen toegevoegd en met succes, behalve prima begeleiding ook nog eens goed voor fijne boogiewoogie. Het koperwerk verzorgd door Peter W Kehl, Hans Nybo en Kasper Wagner, is zeer gevarieerd. Maar liefst vijf instrumenten, te weten trompet, flugelhorn, tenor sax, alt sax en bariton sax, geven enorm veel mogelijkheden en dat is zeker prettig bij de solo’s, solo’s die overigens nooit te lang duren.

De cd laat je vijftien nummers lang genieten. De dvd doet daar een schepje bovenop met drie extra nummers. De geluidskwaliteit is uitstekend. Dit heb ik twee keer aan den lijve mogen meemaken, ook in een kleine zaal zoals in NiXenMeeR is het geluid uitstekend, stevig maar zonder dat je oordoppen nodig hebt. De dvd is ook van prima kwaliteit, zeker gezien de weinige ruimte die de cameramensen hebben op een overvol podium, worden er mooie beelden geschoten. Wederom een weer een mooi album uit de reeks ‘Songs from the road’ (Ruf Records)

Jan van Eck Auteur