Josh Ritter, Sermon On The Rocks

Josh Ritter, Sermon On The RocksRitter’s Sermon On The Rocks geproduceerde door Josh samen met Trina Shoemaker (Queens of the Stone Age, Emmylou Harris). Dit album bevat maar liefst twaalf tracks die in twee weken tijd werden opgenomen in de Parlor Recording Studio in New Orleans. Ritter dook samen met Matt Barrick (The Walkman) op drums, bassist Zachariah Hickman, gitarist Joshua Kaufman (Keb’ Mo’) en pianist Sam Kassirer (Bhi Bhiman en Joe Pug) de studio in en produceerde, naar mijn beleving, een van de meest ambitieuze platen die hij tot dusver maakte.

Doelbewust, zoals de meeste van jullie hem kennen, gooit hij op dit album het roer om. Deze tekstdichter weet wat hij wil en steekt dat ook niet onder stoelen of banken. “I wanted to make something grand. I wanted it to swing hard.” Yep, en zo is het. “I wanted to move and I wanted to dance” lees ik dan in zijn promotie betoog. Dit album opent namelijk met Birds Of The Meadow. Wie lekker verstillend in een hoekje kan zitten mijmeren mag het proberen, zeker weten dat het bij proberen blijft, lukken doet het niet. Sermon On The Rocks bevat namelijk prachtige pop rock liedje die we de komende tijs zonder enige twijfel op de radio zullen gaan horen. Ook het daarop volgens zeer verrassend zwalkende Young Moses behaald een dikke voldoende. Ritter maakt het zichzelf niet gemakkelijk “I wanted to make something important to me and to no one else.” Dit blijft hangen zeg. Met het liedje Henrietta, Indiana horen we een vleugje Ritter in de achteruit stand. De verslavende tekst vondsten worden muzikaal kunstig geïnjecteerd. Net als je denkt ik zak weg schut Ritter Getting Ready To Get Down uit zijn mauw. “I wanted to play messianic oracular honky-tonk” Het is de eerste singles die van dit album getrokken is. Dit album staat er vol van Seeing Me ‘Round en The Stone komen daar natuurlijk ook voor in aanmerking.

Josh Ritter heeft op Sermon On The Rocks zichzelf her ontdekt. “I wanted it like I’ve never wanted anything in my life. I wanted it because life is short” propagandeert hij verder. Wie ben ik om dit tegen te spreken. Sermon On The Rocks staat dit jaar in mijn Amazing Ten 2015. (V2 Records)