Galley Beggar, Silence And Tears

Galley Beggar, Silence To TearsGalley Beggar is een naam die je in feite direct koppelt aan het UK en dat is helemaal juist! Het is in de Engelse folklore de naam voor een geheimzinnige vleesloze geest die gillend (en daarmee de nodige lui de stuipen op het lijf jaagt) op zoek is naar zijn eigen hoofd. De zeskoppige groep met dezelfde naam heeft zijn hoofd duidelijk al gevonden, getuige de puike Engelse Keltisch getinte folk op dit derde album. Zelf noemen ze hun muziek ‘acid folk’, omdat er mede naar elektrische instrumenten wordt gegrepen. De inspiratie komt uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en met name van groepen als Fairport Convention, Pentangle, Fotheringay, Steeleye Span en consorten. En dat hoor je en dat geniet je als rechtgeaarde liefhebber van dit fijne genre. Het instrumentarium is niet onverwacht: gitaar, mandoline, bas, viool en drums/percussie. De vocalen zijn vooral in handen van Maria O’Donnell (geen instrument), met harmonische en achtergrondhulp van Paul Dadswell (drums/percussie) en Mat Fowler (gitaar, mandoline). Ze schuwen de interessante tempowisselingen van hun inspiratoren niet.

Prima werk van een interessante, echt Britse folkgroep met pit en durf. Voor de liefhebbers van de Engelse folk van o.m. Fairfort Convention een must! (Rise Above Records)

Fred Schmale Auteur