Banditos

Banditos, BanditosDit is nog eens een verrassend leuk bandje met een geheel eigen geluid! Het valt niet mee om je in Americana-land te onderscheiden, maar Banditos is daar zeker in geslaagd. De stijl van deze Southern bar rockband is moeilijk te omschrijven. Gemakshalve neem ik daarom een treffende typering van een Amerikaanse recensent over: some kind of rock hootenanny. Deze mix van country, rock, punk, folk, blues en bluegrass klinkt lekker fris uit de boxen. De 12 eigen liedjes zijn praktisch live opgenomen en een beetje bijgewerkt. Dat komt de sound ten goede want die klinkt energiek en levendig.

Banditos is een groep uit Nashville, maar het begon ooit in Birmingham, Alabama, waar het zestal een live reputatie opbouwde in de plaatselijke kroeg. Het leverde hen de bijnaam op van Fanditos. Banditos heeft 3 zangers in de gelederen, waarvan Mary Beth Richards de meeste indruk maakt. Het nieuwe album opent met een soort psychedelische boogie The Breeze. De wulps huppelende banjo van Stephen Pierce moet het opnemen met de flink gierende gitaren van Jeffrey Salter en Corey Parsons. Dan volgt een soort sound a la The Hackensaw Boys met Waitin’. Een onheilspellende rockertje is Golden Grease waarop de gitaristen weer eens flink uit hun dak gaan. Het eerste rustpunt is het Alabama Shakes achtige bluesje No Good. Dan blijkt dat de schreeuwerige stem van Mary Beth Richards uitstekend geschikt is voor dit genre. Denk aan Janis Joplin maar dan wat minder ‘over the top’. Een spuitend rockertje is Still Sober (After All These Beers). In deze hilarische song klinkt het refrein: Round and round, give me some more, I ain’t gonna stop until I hit the floor. Old Ways is een heerlijke slow blues; Blue Moosey#2 een traditioneel klinkend country-duet. Tot slot noem ik nog het ouderwets klinkende Chuck Berry achtige rockertje Cry Baby Cry met een pianist die wel eens naar Jerry Lee Lewis heeft geluisterd.

Met zo’n geweldig album moet Banditos maar eens snel naar Nederland komen om onze podia onveilig te maken met hun veelzijdige eclectische rootsmuziek. (Bloodshot Records)

Paul Jonker Auteur