Kerstin Blodig, Out Of The Woods

Kerstin Blodig, Out Of The WoodsKerstin Blodig is een Noorse singer-songwriter die haar Noorse roots vermengt met Keltische invloeden en zodoende een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Ze speelt zowel solo als in verschillende Keltische groepen als Talking Water en Norland Wood (waarin ook twee leden van de bekende groep Clannad spelen). Met hjaar levenspartner, de Schotse gitarist Ian Melrose, heeft ze het duo Kelpie, inmiddels goed voor vier CD’s. Zo alles bij elkaar zijn er twaalf CD’s verschenen waarop zij te horen is en met ‘Out of the woods’ is zij aan nummer 13 toe. ‘Out of the woods’ verscheen op het prachtige Stockfisch label onder leiding van de onvermoeibare Günter Pauler, die de opnames maakte in de bossen van Gieseberg in Duitsland in juni 2011. Kerstin speelt heel verdienstelijk gitaar (Gibson L-60) en heeft de stem van ‘een heldere fjord aan de kust van Noorwegen’, in de begeleiding horen we naast haar compaan Ian Melrose (gitaar, whistle) vaak Urs Fuchs op bas en soms Manfred Leuchter op accordeon, Yoki Jockusch op percussie, Mia Gunberg Adin op nykkelharpa en Liv Vester Larsen op fiddle. Het repertoire is divers, er staan op de CD drie instrumentaaltjes (met soms steminkleuring door Kerstin) van eigen hand (Kerstin/Ian) onder de titels Out of the woods 1 (Impro), 2 (Impro) en 3 (Impro) gespeeld door Kerstin, Ian en bas en percussie (op nr 2 speelt Ian ‘seljefloyte’, op 1 horen we hem ook op een fluit, maar dat wordt nergens vermeld), enkele traditionals uit Noorwegen (3) en Schotland (1) en eigen werk van Kerstin. Ze zingt met de stem van een ‘non-smoker’ (aldus het tekstboekje) zowel in het Engels als in het Noors (waar het boekje de vertalingen bij levert). Subtiliteit troef op deze mooie CD met muziek die minstens even verstild is als menig Noorse fjord.

Hoe subtiel kan folkmuziek zijn, op deze CD is de muziek op zijn allergevoeligst. Bloemen, trollen, het bos, een verdwaalde raaf met goed nieuws, elfjes, maneschijn, nachtegalen en andere vogels, zij allen spelen een hoofdrol in de verzameling liedjes die Kerstin Blodig op deze bijzondere CD heeft gezet. Mooi!!!!!!! (Stockfisch Records)