Mahalia Barnes & The Soul Mates (feat. Joe Bonamassa), Ooh Yea – The Betty Davis Songbook

Mahalia Barnes & The Soul Mates (feat. Joe Bonamassa), Ooh Yea - The Betty Davis SongbookMahalia Barnes, geboren 1982, is een Australische rockzangeres, met nog niet echt een grote staat van dienst. Halverwege het vorige decennium bracht ze twee EP’s uit en haar debuutalbum (Mahalia Barnes and the Soul Mates, Volume 1) zag in 2008 het levenslicht. Daarnaast is ze ook op twee singles te horen met haar vader Jimmy Barnes (bekend van de band Cold Chisel en later, vooral in Australië, van een imposante solocarrière). Gemakshalve heeft ze zijn artiestennaam maar overgenomen.

Oh Yeah! The Betty Davis Songbook is dus haar tweede volledige album en een eerbetoon aan de Amerikaanse zangeres Betty Davis, die haar artiestennaam dan weer ontleende aan haar achtgenoot Miles. Nu ben ik niet echt bekend met het werk van Betty Davis en ook Mahalia Barnes zei me, voor ik dit album hoorde, niet veel, dus sta ik er eigenlijk helemaal blank tegenover.

De Soul Mates bestaan uit Franco Raggatt (gitaar), Clayton Doley (orgel, piano), Lachlan Doley (clavinet, Rhodes), Ben Rodgers (bas), David Hibbard (drums), Yanya Boston (conga’s), en achtergrond vocalisten Darren Percival, Jade MacRae en Juanita Tippins. Het album werd in drie dagen tijd live opgenomen.

De muziek is een mengeling van rock, soul en funk met hier en daar een psychedelisch sausje. Het album opent met een lekker, stevig rocknummer “If I’m In Luck I Might Get Picked Up”. Ook het nummer “Nasty Girls” valt in deze categorie. “In The Meantime” en “Shoop-B-Doo And Cop Him” zijn prima soulballads. “Game Is My Middle Name” is dan weer een lekker funk nummer.

Op zich is deze schrijf een prima kennismaking met miss Barnes. Persoonlijk vind ik haar als rockzangeres nog het sterkst, hoewel ze het er ook in de andere stijlen niet slecht vanaf brengt. Leuk is ook de bijdrage van Bonamassa, die af en toe lekker losgaat, maar toch niet te dominant aanwezig is. (Provogue Records)

Ton Kok Auteur