Sofia Talvik, Big Sky Country

Sofia Talvik, Big Sky CountrySofia Talvik is een naam die je eerder aan een oost-Europees land zou koppelen dan aan Zweden, maar Sofia is afkomstig uit Zweden, waar deze zesde CD (sinds 2005) van haar deels werd opgenomen in Stockholm, de overige opnames werden in Berlijn gemaakt. Sofia zingt met een engelachtige stem en speelt de akoestische gitaar (maar is ook verantwoordelijk voor ‘all other instruments’ – behalve de genoemde, uiteraard), in de begeleiding horen we gitaar, drums/percussie, bas, banjo en viool. Verder zijn er gastbijdragen op cello en piano en ook de nodige blazers (in ‘Bonfire’, maar geen credits, wellicht door Sofia met een synthesizer ingekleurd – zijn dit die ‘all other instruments’?). Van de elf songs schreef Sofia er 10, nummer elf is een cover van een Buffy Sainte-Marie song, ‘Starwalker’. De muziek van Sofia is lieflijk, de meeste liedjes zijn van een soft country-pop karakter. Ze vliegen niet direct binnen en zijn iets te eenvormig om optimaal te boeien. Boven de rest uit stijgt het gevoelige ‘Dusty heart, empty hand’ en de mooie versie van ‘Starwalker’, waar we duidelijk invloeden van de muziek van de native Americans horen (niet onlogisch als Sainte-Marie de schrijver is).

‘Big sky country’ is een aardige CD van een mooie en lief (soms ietwat Keltisch, denk aan Enya) klinkende Zweedse, maar zoals ik al zei is het geheel niet verrassend genoeg en te eenvormig om echt te boeien. (Independent)

Fred Schmale Auteur