Los Lobos, Gates Of Gold

Los Lobos, Gates Of GoldHet collectief Los Lobos is actief sinds het begin van de jaren 80 en heeft in zijn bestaan vele trouwe vrienden gemaakt met hun aanstekelijke mengsel van rock, blues, tex-mex, country, cumbia, mariachi, bolero en norteno. In de loop der jaren hebben zanger David Hidalgo en zijn companen ons een heel gevarieerd repertoire voorgezet. Voor mij blijft toch het Spaanstalige ‘La pistola y el corazon’ (1988) met zijn keur aan midden- en zuid-Amerikaanse muziekstijlen het hoogtepunt, maar anderen zullen een meer rock-geöriënteerd werkstuk wellicht beter waarderen. De nieuwste CD van onze helden van Los Lobos, de eerste CD na ‘Tin can trust’ (de titelsong hiervan stond zelfs even in de Nederlandse top-100) uit 2010 is echt voor elk wat wils. Een echte Los Lobos-productie met ruimte voor vrijwel alle hierboven genoemde genres. De eerste nummers zijn duidelijk rock-geöriënteerd met zelf jazzy accenten in ‘When we were free’ en up-tempo southern rock in ‘Mis-treater boogie blues’. Vanaf het zesde nummer komt er aandacht voor Spaanstalige songs met bijbehorende ritmes. Zo passeren ‘Poquito para aqui’, een cumbia en ‘La tumba sera el final’, rasechte tex-mex. Tussen deze nummers in staat de titelsong, een mooie slepende rocker met een fraaie mandoline-intro. Naar het einde toe komen er wat ballades en een heerlijk bluesnummer, ‘I believed you so’. Het zou zomaar een nummer van Elmore James kunnen zijn!

Kortom, de wolven (letterlijke vertaling van ‘Los Lobos’) leven nog en hoe! Gave mixmuziek van een eeuwig jeugdige band! (Proper)

Fred Schmale Auteur