Bhi Bhiman, Rhythm & Reason

Bhi Bhiman, Rhythm & ReasonHij durft, die Bhi Bhiman. Zingt me daar frank en vrij over naar Brussel verhuizen. Sterker nog, hij overweegt ook andere plaatsen om zich te vestigen. Moving To Brussels, zal dit aanstekelijke liedje uit Wilders’ sound system weerklinken? Bhiman mag dan geboren zijn in St. Louis, Missouri, zijn ouders komen uit Sri Lanka. Wantrouwen maakt meer stuk dan bommen.

Dit schreven we over het tweede album van Bhiman. Slim, gedreven, social bewogen (immigratie, sociale uitsluiting en rassenkwesties, hij snijdt het allemaal aan) én, niet onbelangrijk, een uitstekend liedjesschrijver en performer.

 

Bhiman durft. Zo gaat het prachtige Up In Arms over Huey Newton, medeoprichter van Black Panters.

Politicians never see the brown boy starving
Like Malcolm X and Martin King and Marcus Garvey.

We zijn, zo wil Bhiman maar zeggen, niet zoveel opgeschoten sinds de protesten van de jaren zestig. De viool in dit liedje is van Rhiannon Giddens. Newton zal later in zijn leven verzinken in een zee van drugs.

Wat valt er na dit liedje nog te schrijven? Dat Rhythm & Reason een schitterende plaat is, dat de tegendraadsheid van Bhiman in dit ons tijdsgewricht van essentieel belang is en dat we woorden als soul, country en rock en namen als Bob Marley en Pops Staples niet eens hebben gebruikt? Dat. Precies dat. (BooCoo Music)

Wim Boluijt Auteur