Rod Picott, Fortune

Rod Picott, FortuneOngeveer 15 jaar geleden: mensen uit zijn eigen omgeving raden hem sterk af muzikant te worden. Te weinig talent als liedjesschrijver en zanger. Blijf maar gewoon werken als trucker of in de bouw, zo luidt het ongevraagde advies aan Rod Picott. Hij op zijn beurt: weet je wat, ik ga verhuizen naar Nashville, Tennessee, vastbesloten als nooit tevoren zijn droom waar te gaan maken. Anno 2000 strijkt hij neer in dé stad van de country. In 2001verschijnt zijn eerste album Tiger Tom Dixons Blues en nemen Fred Eaglesmith en Ray Wylie Hubbard liedjes van hem op. Een lekker voortvarend begin, dat hij weet te vervolgen met een serie prima albums, waaronder de duetplaat Sew Your Heart With Wires uit 2009, met zijn toenmalige geliefde Amanda Shires. Met het recente Fortune is hij intussen aan zijn achtste plaat toe. Zonder twijfel zijn persoonlijkste en boeiendste. Zelfonderzoek van relaties en empathie voor hen die het noodlot treft, vormen de onderwerpen van de fraai uitgewerkte, metaforische teksten. Hoewel zijn muzikaal vertrouwde stramien van rustige, sobere ‘man met akoestische gitaar’ liedjes, in afwisseling met temporijke alt. countryrockers ook nu aanwezig is, klinken de twaalf uitstekende liedjes op Fortune – mede door wat blues invloeden – uiteenlopender, intiemer, donkerder en bovenal bezielder. De combinatie van zijn doorleefde stemgeluid (ondanks of dankzij vermeend tekort aan zangtechniek, prachtig schor en melancholisch) en de ontspannen, hartveroverende begeleiding van gitarist Will Kimbrough, drummer Neilsson Hubbard en akoestisch bassist Lex Price, zorgt voor subtiel dynamische en sfeerrijke accenten in de akoestische- en elektrische arrangementen. Een bijzonder talentvolle, fijnbesnaarde songschrijver, met een gevoelige stem. Dát is hoe Rod Picott zich manifesteert. Al 15 jaar lang. (Welding Records)