Brad Absher & Swamp Royale, Lucky Dog

Brad Absher & Swamp Royale, Lucky DogGulf Coast Soul & Blues is de eigen etikettering voor de muziek van deze Brad Absher en zijn band Swamp Royale uit Houston, Texas, de huidige woonplaats van Absher. Zijn muzikale vorming kreeg hij allereerst in zijn geboorteplaats Lake Charles (Louisiana), en later in het gave Tulsa in Oklahoma. ‘Lucky dog’ is inmiddels zijn zesde CD en biedt ons een aanstekelijk mengsel van blues, gospel en soul. Van de twaalf songs op de CD zijn er zes van Brad, een van bassist Larry Fulscher en vijf covers. Die covers geven een duidelijke indicatie van wat je mag verwachten: de gospeltraditional ‘Jesus on the mainline’ (ooit door Ry Cooder op schitterende wijze vertolkt op zijn LP ‘Paradise and lunch’ uit 1974), het bekende ‘Lipstick traces’ van Allen Toussaint, ‘Rather be blind’ van Leon Russell, ‘Same love’ van Bill Withers en een andere klassieker, ‘Miss your water’ van William Bell. Als de CD wordt afgespeeld horen we direct een prachtig Southern Swamp nummer waarin het hammond orgel van bandlid Barry Seelen – naast Brad (op zo’n vijf verschillende gitaren waarvan de Fender Stratocaster en de Gibson 335 het meest aanwezig zijn), Larry en Barry hoort ook drummer Mike Patton bij ‘Swamp Royale’, er zijn gastrollen voor blazers en pedal steel. De overige nummers geven ons soul (‘I need a drink’) , meer southern rock (‘Wanna be your man’, ‘Trouble’, in ‘Same love’ en ‘Miss your water’ klinkt Brad als de diepbetreurde Bobby Charles), blues (‘Memphis on the way’) en zelfs country (‘Not tonight’ met Brian Thomas op pedal steel).

‘Lucky dog’ is een prima CD met heerlijke muziek in vooral de stijl van het zuiden van de USA. Sympathiek en goed gespeeld! Brad Absher is een man om in de gaten te houden! (Montrose Records)

Fred Schmale Auteur