Phil Cook, Southland Mission

Phil Cook, Southland MissionPhil Cook was voor mij een grote onbekende maar staat nu in mijn geheugen gegrift. Een artiest die al meespeelde op albums van oa Blind Boys of Alabama, Frazey Ford en Charlie Parr. En ondanks dat toch nog onzeker is over zijn album. In de auto, samen met zijn vrouw, draait hij voor het eerst het afgemixte album, nerveus tot op het bot naar haar reactie. En die is geheel naar mijn mening, louter positief. Die onzekerheid en veel andere alledaagse zaken passeren de revue in zijn nummers. Muzikaal staat hij zijn mannetje en hij weet zijn mede muzikanten naar grote hoogte te stuwen.

Het album bevat een mix van stijlen, country, folk, Southern rock, alles in een, lijkt wel, passende volgorde. De opener ‘Ain’t it sweet’ legt de lat al heel hoog, het geeft een gevoel van herkening, Take it easy van de Eagles lijkt langs te komen met daar doorheen een snijdende slidesolo a la Sonny Landreth. ‘1992’ trekt de lijn door, een prachtig nummer, vergelijk het met de stijl van Ry Cooder. ‘Great tide’ laat wederom horen dat hij een bijzonder goed zanger is en tevens een geweldig (slide)gitarist, gespeeld met een heerlijke beat er onder, super nummer. Met ‘Belong’ wordt even de voet van het gaspedaal gehaald, lekkere banjo fingerpcikin’country aangevuld met viool en prachitge backingvocals. Ook van de nummers die daarna komen moet ik zeggen dat er geen zwakke tussen zitten. Enkele daarvan zijn echte pareltjes zoals ‘Sitting on a fence’ en ‘Time to wake’, al is die laatste maar 1:26 lang. (Middle West)

Jan van Eck Auteur