Ann Brun, When I’m Free

Ane Brun, When I'm FreeOver de Noorse singer-songwriter Ane Brun (eigenlijk Ane Brunvoll) weten we heel wat. Ze is in ons land behoorlijk populair, mede door haar vele prachtige optredens hier in de laatste 15 jaar. Op 21-jarige leeftijd, in 1997, kreeg ze interesse in de akoestische gitaar, waarna ze in 1998 actief was als straatmuzikant in Barcelona. Na haar verhuizing naar Stockholm (2000) verscheen in 2001 haar debuutalbum, de EP ‘Wooden body’ en in 2003 haar doorbraakCD ‘Spending time with Morgan’. Vanaf dat moment verschijnt er bijna elk jaar een nieuwe CD, sinds 2011 wordt dat om het jaar. Haar handelsmerk wordt inmiddels ‘subtiele liedjes met fraaie orchestraties’ en op deze nieuweling, haar zevende studio CD, is dat ook weer meer dan duidelijk, en ook duidelijk is dat Ane het experiment niet schuwt. Haar muziek doet soms denken aan Enya, met name door de orchestraties, maar ook de stem. Synthesizers en strijkers zetten de toon, de ritmes op de achtergrond zijn incidenteel verrassend complex. En de lyrics zijn als altijd zeer poëtisch. Neem dit couplet uit het prijsnummer ‘You lit my fire’: ‘They changed our game, I want to kiss the feet of all those women. Spray my body in gold, engrave myself with their names. Stand tall in awe to the freedom that they gave, to us and never ever forget, no, I will never ever forget.’ Behoorlijk ondoorgrondelijk, dat wel.

‘When I’m free’ doet zijn naam eer aan, Ane Brun claimt de vrijheid om volop te experimenteren en eist haar plaats op in de reeks gevoelige zangeressen met een boodschap. Sterke arrangementen, mooi gezongen. (V2 Records)

Fred Schmale Auteur