John Moreland, High On Tulsa Heat

John Moreland, High On Tulsa HeatInderdaad, John Moreland woont in Tulsa, die fantastische stad in Oklahoma waar zoveel fraaie art deco gebouwen staan als gevolg van de olie’boom’ in deze stad in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. John Moreland is nog jong, pas 30 jaar, maar zijn stem heeft het gruizige doorleefde van een man van zeker 50. Met ‘High on Tulsa heat’ levert hij zijn derde solo-CD af en het is een prachtige CD van een uitstekende singer-songwriter, het aanbevelen meer dan waard. John schreef zijn eerste liedjes toen hij 10 was en van Kentucky naar Tulsa verhuisde met zijn ouders. In High School was hij in de ban van punk en hardcore, maar hij kreeg er op een gegeven moment genoeg van en kreeg plotseling de smaak te pakken van de lievelingsmuziek van zijn vader, van o.m. Creedence Clearwater Revival en Steve Earle. Met name de lyrics van de songs trokken zijn aandacht en de resultaten van zijn muzikale zoektocht zijn goed hoorbaar in deze prima CD. Doordat in 2013 de populaire crime-serie ‘Sons of anarchy’ maar liefst drie van zijn liedjes gebruikte werd John’s carrière gelanceerd, er kwam aandacht voor zijn prima songs. Op ‘High on Tulsa heat’ staan er weer 10, de één nog mooier dan de ander. In de begeleiding horen we o.m. meestergitarist Jared Tyler (we kennen hem van o.m. zijn werk voor Malcolm Holcombe, luister naar zijn dobrospel op de prachtige ballad ‘Cherokee’) en Tulsa-held en multi-instrumentalist Jesse Aycock, die zowel in de mediumtempo rockers en de gevoelige ballads hun vakmanschap tonen.

Ga ervoor, deze John Moreland is één van de beste singer-songwriters die ik dit jaar heb mogen horen. Prachtige CD! Zeker ook voor de fans van Steve Earle! (Old Omens)

Fred Schmale Auteur