James Talley maakt zijn Nederlandse debuut!

james talleyOp 21 september jl. speelde de Amerikaanse folk-country-blues singer-songwriter James Talley zijn eerste Nederlandse concert in het rustiek gelegen Parel van het Zuilen (Utrecht). De Nederlandse muzikant Joost van Es was de initiatiefnemer van deze unieke happening. Onder de naam Parelsessies organiseert Joost daar praktisch elke maandag interessante muziekavonden. De 70 jarige James Talley werd vakkundig begeleid door Joost van Es (fiddle, gitaar en mandoline) en Janos Koolen (gitaar, mandoline).

Vreemd dat een troubadour met een geweldige status pas op 70 jarige leeftijd in Nederland zijn debuut maakt. Dat maakt deze avond extra bijzonder. James heeft nooit van zijn muziek kunnen leven. In Nashville werd hij uiteindelijk makelaar, maar hij heeft ook veel timmer- en welzijnswerk gedaan. Zo werkte hij bij de New Mexico Department of Public Welfare. Dat deed Talley’s kijk op het leven in de Verenigde Staten flink veranderen. Die inzichten leidde tot de totstandkoming van een magistraal album The Road To Torreón, waarin James een inkijkje geeft op het dagelijkse leven van Chicano families in de staat New Mexico. James Talley is vooral bekend van zijn liedjes, die hij op vier albums van het label Capitol heeft opgenomen. Die albums kregen prachtige kritieken, maar verkochten voor geen
meter. De vrouw van ex-president Jimmy Carter was een grote fan van James Talley en dat leidde er toe dat Talley werd uitgenodigd om op te treden op de inhuldiging dag van de nieuwe president. De vooraanstaande Amerikaanse journalist Peter Guralnick is ook een grote fan van James Talley: “Er zijn maar weinig singer-songwriters die een collectie van
deze immense omvang koppelen aan een niet-aflatende lichtheid, schoonheid, gepaard gaand met een duidelijk aanwezig sociaal bewustzijn.” Wat ik zelf vooral bewonder is de puurheid en de directheid van James’ liedjes over de onderklasse van de Amerikaanse samenleving. Maar ook zijn songs over historische figuren als Billy The Kid en Chief Joseph mogen er zijn. En wat te denken van die immens vertederende liefdesliedjes, zoals Sometimes I Think About Suzanne en My Cherokee Maiden. Deze laatste song schreef hij voor zijn vrouw Jan waarmee hij al jarenlang is getrouwd.

Joost van EsJames Talley opende zijn eerste set met North Dakota Girl gevolgd door Bluesman. Deze song is geïnspireerd door wijlen BB King ,die op deze track van Talley’s album Blackjack Choir op zijn gitaar mee mocht knallen. Het was uniek omdat het BB’s eerste opname in de muziekstad Nashville was. Het liefdesliedje My Cherokee Maiden was het volgende nummer. James vertelde op het podium dat hij zijn vrouw Jan ten huwelijk had gevraagd. Zij hadden elkaar nog maar een paar weken gezien. Zijn vrouw reageerde daar positief op, maar moeten wij niet nog een tijdje wachten James? Twee weken later trouwden zij. Het was liefde op het eerste gezicht. Die heerlijke zwijmel-song Sometimes I Think About Suzanne was nu aan de beurt. Een van mijn lievelingsnummers. James vertelde dat hem dikwijls gevraagd wordt wie die Suzanne nou eigenlijk is. Het is gewoon een fictieve naam die mooi in de song paste. Heerlijke western swing bracht sfeer in de Parel van Zuilen. James’ vader was een groot liefhebber van de muziek van Bob Wills. James Talley bracht een mooie ode aan W. Lee O’ Daniel And The Light Crust Dough Boys. La Rosa Montana is een kanjer van een song en die kregen de bezoekers op deze avond natuurlijk voorgeschoteld. De ene indrukwekkende song na de andere kwam voorbij. Neem bijvoorbeeld dat sterke liedje over James vader, die al op 57 jarige leeftijd aan kanker overleed. Zijn vader werkte op een plutoniumfabriek in Richland Washington. De wijze waarop James het lied Richland Washington heeft gecomponeerd is heel bijzonder. Aan het einde van de 2e set werd het publiek nog getrakteerd op de lange verhalende song over Chief Joseph. Wellicht was dat wel het absolute hoogtepunt van deze avond vol prachtige luistermuziek.

Jonas KoolenNa een staande ovatie kwam James Talley nog een keer terug voor een toegift. De koek was dan ook echt op nadat Talley een fraaie cover gespeeld had van Woody Guthrie’s So Long It’s Been Good To Know You.

Dit unieke concert was de reis naar Utrecht dubbel en dwars waard. De wijze waarop de Nederlandse muzikanten Joost van Es en Janos Koolen de songs van Talley op het podium inkleurden was zonder meer geweldig. Janos had James Talley pas kort voor het concert voor het eerst ontmoet! James Talley zelf was nog prima bij stem en zijn show vol indrukwekkende songs (en interessante verhalen er om heen) is heel onderhoudend. Volgend jaar wil Joost van Es weer gaan toeren met James Talley en als u een geschikt podium voor hem weet dan kunt u hem daarvoor benaderen. En de Parel van Zuilen? Daar ga ik beslist vaker naar toe. De komende tijd staan daar vele leuke concerten op de agenda. Check it out op hun website!

Paul Jonker Auteur