Session Americana, Pack Up The Circus

Session Americana, Pack Up The CircusIn eerste instantie denk je aan een verzamelCD van een aantal artiesten die elk een liedje mochten bijdragen, maar dat is bij Session Americana niet het geval. Er zijn wel veel artiesten bij betrokken, maar Session Americana is een band uit Boston, met als basis een sextet musici, waarbij vele anderen zich in wisselende samenstelling aansluiten. Over de nieuwste CD van de groep, deze ‘Pack up the circus’ zegt de groep zelf: ‘Dit is onze meest complete expressie van samenwerking op muzikaal gebied tot dusver’. Behalve een uitermate prettige, aangename en vrolijke cover van een oude hit van The Mills Brothers, het onsterfelijke ‘You always hurt the one you love’ staat er louter origineel materiaal op de CD en is er sprake van een leuke diversiteit . Neem ‘Vitamin T..’, een nummer met een lekker Caribisch tintje, neem ook ‘Time winds me up’ met zijn blues en rap, ‘Notary Public’, een klassiek countrydeuntje voor een gemengd duo met een lekkere mondharmonica. ‘Mighty long time’ is een prachtige singer-songwriter ballad. Dat het een collectief opgebouwd project is blijkt uit het ontbreken van de naam van de songwriter, de namen van de solisten, etc. In de begeleiding is veel ruimte voor fiddle, pedal steel en mondharmonica naast bas, gitaar, drums.

Dat de CD voorbeeldig en verrassend is mag na deze uitleg duidelijk zijn en doet met interesse uitzien naar een concert van dit gezelschap. Dat zal echt een belevenis zijn, lijkt mij – volgens zeggen is iedere show weer helemaal anders! Ik noem nog wat betrokken namen buiten het basissextet: producer Anaïs Mitchell, Laura Cortese, Jennifer Kimball, Eliza Carthy, Duke Levine. Ik heb de CD inmiddels in mijn hart gesloten, gewoon verdomd goed! (Continental Song City)

Fred Schmale Auteur