Bill Wyman, Back To Basics

Bill Wyman, Back To BasicsHet heeft 33 jaar geduurd voordat Bill Wyman zijn laatste solo-album uitbracht. Dat wil niet zeggen dat hij voortdurend zijn begonia’s op het balkon aan het tellen is. Hij is een druk baasje. Zo is hij actief als film en muziekproducer, fotograaf, schrijver, verzamelaar van oude spulletjes en archeoloog. Bill runt ook al 26 jaar succesvol een restaurant. Daarnaast is hij al jaren actief in de bluesband Rhythm Kings, waarmee hij met een aantal veteraan-muzikanten de wereld rond toert. Nu op 78 jarige leeftijd is daar op eens een nieuwe schijf Back To Basics met 12 songs waarvan er 8 nieuw zijn. Hij wordt daarbij geholpen door ervaren muzikanten als Guy Fletcher en Robbie McIntosh en voor de productie ervan deed Bill een beroep op Andy Wright.

Het album opent met een rustig rockertje What & How & If & When & Why. De song wordt opgefleurd met lekkere blazers en een enthousiast koortje. Bij het tweede nummer wordt duidelijk dat de stem van Bill – die al nooit sterk was – nogal hees klinkt. Toch klinkt I Lost My Ring lekker funky en duidelijk is dat Bill een groot liefhebber is van de laidback muziek van JJ Cale. Love, Love, Love is een rustig liefdesliedje met wel erg zoete koortjes erbij. Een van de betere tracks is het funky meezingertje Stuff (Can’t Get Enough), dat over hebzucht gaat. Running Back To You klinkt als een heerlijk catchy JJ Cale song. In Seventeen verplaatst Bill zich in Amerikaans Model, die het denkt te gaan maken. Het album eindigt met I Got Time (to disappear). Is dat een hint of doet hij het met een knipoog? (Proper Records)

Paul Jonker Auteur