Valley Maker, When I Was a Child

Valley Maker, When I Was a ChildValley Maker is een project van de uit Seattle afkomstige maar in Florence, zuid Carolina opgegroeide singer-songwriter Austin Crane. De oudste uit een gezin van zes groeide op een hechte evangelische gemeenschap met zeer beperkte toegang tot muzikale en culturele diversiteit. Net zoals bij de meeste van ons ontwikkelde hij zijn muzikale kijk op de dingen tijdens de pubertijd. De nu zevenentwintig jarige multi-instrumentalist volgde met name de independent scene. Toen de muziek van mensen als Bill Callahan, Will Oldham, Chan Marshall en Jason Molina zijn pad kruisten wist hij het zeker, rustieke en geestdroevige folk noir was zijn ding. Wie zijn debuutalbum When I Was A Child voor het eerst in zijn of haar CD lade schuift zal dan ook meteen opvallen dat de appel niet ver van de boom gevallen is.

When I Was A Child is een beklijvende en diep persoonlijk gericht album dat meteen blijft hangen. In zijn liedjes op dit album probeert Crane zijn eigen vragen te beantwoorden. Het antwoord daarop blijft een vele gevallen echter uit. De luisteraar zal de onderwerp herkennen maar zal over een creatieve geest moeten beschikken om een werkelijk goede conclusie te trekken. Crane daarover “”It’s a way to dwell on history and ask these big questions with other people.” Het is allemaal heerlijk om aan te horen! Opvallende rol is ook weggelegd voor ene Amy Godwin. Haar stem weeft zich subtiel in Crane’s Alt stemgeluid. Het eindresultaat klinkt minder als een duo maar meer als een verbazingwekkende instrument. In liedje als Take My People Dancing en Only Friend voert het tweetal dit op tot een ultiem climax.

When I Was A Child gaf mij het gevoel of ik het al jaren kende. Hoewel de thema’s soms behoorlijk zwaar op de maag lagen stapte ik voldaan uit mijn luie stoel om het CD hoesje nog eens goed door te nemen. Vaag en schemerig kan soms verhelderend werken. Je hoeft je niet te schamen als je heel even je fantasie de vrije loop geeft. Het daarna terugvallen op dat gestructureerde leventje, waar eigenlijk iedereen wel behoefte aan heeft, is eigenlijk de boodschap van dit prachtige debuutalbum van Valley Maker. (Brick Lane Records)

Jan Janssen Auteur