Martin Sexton, Mixtape Of The Open Road

Martin Sexton, Mixtape Of The Open RoadHet staat buiten kijf dat Martin Sexton behoort tot de categorie van begenadigde zangers. Zijn stem bezit de nodige soul, is flexibel, heeft hij een groot bereik en daarnaast beschikt hij over een geweldige techniek. Op de gezaghebbende website Allmusic worden zijn zangkwaliteiten, volgens mij terecht, vergeleken met die van Van Morrison, Al Green, Aaron Neville en Otis Redding. Toch kan het veelzijdige gebruik van zijn stem een mogelijke struikelblok vormen voor potentiële luisteraars. Hij maakt namelijk frequent gebruik van het schakelen naar de kopstem, vooral in het liedje You. In de begeleidende koortjes wordt ook regelmatig vocaal stevig uitgepakt. En aan het eind van Virginia jodelt hij zelfs. Zijn stem lijkt dan trouwens als twee druppels water op die van Murry Hammond (Old 97’s). Het liefst hoor ik dat hij de liedjes en de zang klein houdt, zoals in het prachtige I believe In You.

Het is overigens een gevarieerde cd geworden, met goed in het gehoor liggende songs. Met heerlijke up-temponummers als Doin’ Something Right, welke laat horen dat Sexton ook in de wieg zou kunnen zijn voor jazz zanger. Of het swingende Dandelion Days. Ook is het gitaarwerk van Sexton regelmatig om je vingers bij af te likken, zoals in Give It Up en Supper Time. Hij is autodidact op dit instrument, net als op het gebied van zingen. Alle nummers werden door hemzelf of samen met anderen geschreven.

Overigens loopt Sexton allang mee in de muziekwereld. Zijn eerste solo album In The Journey verscheen al in 1991 op cassetteband. Mogelijk een van de redenen om cassettebandjes op de hoes af te beelden. Het is misschien geen urgent of vernieuwend album, maar wel een die door mij, vanwege de grote variatie, regelmatig beluisterd wordt. (Kitchen Table Records)

Theo Volk Auteur