Ronnie Earl & The Broadcasters, Father’s Day

Ronnie Earl & The Broadcasters, Father's DayVorig jaar verscheen de cd ‘Good News’ van Ronnie Earl & the Broadcasters en ondanks het feit dat het zeker geen slecht album was, stelde het mij toch enigszins teleur. Op de opvolger hebben we niet lang hoeven wachten. Zijn vijfentwintigste album ‘Fathers’s Day’ is inmiddels een feit.

Ronnie Earl & the Broadcasters bestaan nog steeds uit Ronnie Earl op gitaar, Lorne Entress op drums, Jim Mouradian op bas en Dave Limona op piano en Hammond B3. Diane Blue neemt op enkele nummers de vocalen voor haar rekening en een nieuwe troefkaart wordt uitgespeeld: zanger Michael Ledbetter. Ledbetter heeft de laatste paar jaar een uitstekende reputatie weten op te bouwen als zanger bij de Nick Moss Band. Deze klassiek geschoolde vocalist heeft een geslaagde overstap weten te maken naar blues en soul. Sinds de overstap valt hem louter lof te deel en ook op dit album tilt hij vocaal naar een hoog niveau. Op zeven nummers is hij de leadzanger en op twee nummers is hij te horen in duet met Diane Blue.

Slechts één instrumentaal nummer dit keer, de Bobby Timmons compositie “Moanin’”, voor het eerst opgenomen door Art Blakey in 1958. Ruim zes minuten wisselen gitaar, Hammond en saxofoon elkaar af in deze jazz klassieker. Naast dit nummer staan er drie eigen nummers op de cd, waarvan het titelnummer van de cd, een ruim acht minuten durende slow blues er met kop en staart bovenuit steekt. Earl en Ledbetter schreven het nummer samen en vormen hier een perfecte combinatie. Ook mijn favoriete Otis Rush nummer, “Right Place, Wrong Time” krijgt een hele sterke uitvoering.

Diane Blue neemt naast de duetten, drie nummers vocaal voor haar rekening, waarvan Brook Benton’s “I’ll Take Care Of You” je ook kippenvel bezorgt. Gastgitarist Nicolas Tabarias neemt op dit nummer een sterkte solo voor zijn rekening. In een aantal nummers is nog een driekoppige kopersectie aanwezig, terwijl gitaristen Tim O’Connor en Larry Lusignan ook nog een kleine bijdrage leveren.

Met dit album heeft Earl met zijn band een waardige jubileum cd afgeleverd. (Stony Plain Records)

Ton Kok Auteur