Rickie Lee Jones, The Other Side of Desire

Rickie Lee Jones, The Other Side of DesireHet heeft een lange tijd geduurd maar dan heb je ook wat. De Amerikaanse Rickie Lee Jones had een writer’s block, maar haar verhuizing van Los Angeles naar New Orleans (2013) heeft haar goed gedaan. Getroffen door de sfeer van The Crescent City vloeide de ene song na de andere uit haar pen. The Other Side Of Desire is het resultaat: een prachtig album met 11 nieuwe songs. Vreemd genoeg moest Rickie Lee, een zangeres met toch een flinke status, geld bedelen via een Pledge Music donatiecampagne om het album uiteindelijk op te kunnen nemen. Het album opent met Jimmy Choos over een rusteloze vrouw gezeten op een dak en zucht:

 

O Cherie come and take a ride with me, You just need to clear out your mind, O mon Cher, because I’ll go with you anywhere. Can’t we leave that demon behind?

Een prachtig countrysong (met sfeerrijk spel op de mandoline en fiddle) is Valtz de Mon Pere geïnspireerd door het leven van de vader van Louis Michot (Lost Bayou Ramblers). Lekker pittig klinkt de swingende swamp pop in J’ai connais pas. Rickie Lee klinkt hier lekker fris, opgejut door het fantastische spel van New Orleans grootheden als John Cleary en David Torkanowsky. De meditatieve piano-song Infinity mag ik ook graag horen:
This is where we’ve always been, it will always come again, it hasn’t even happened yet, we’re here and in infinity…

Een Amerikaanse journalist schreef heel treffend dat het lied Christmas in New Orleans the southern answer is to Fairytale Of New York (The Pogues). Mijn favoriete track is Haunted dat gepaard gaat met fraai raspend psychedelisch gitaarwerk. Het had van mij nog wel langer dan die 5 minuten mogen duren. Het album sluit af met een Kurt Weil achtig circusnummer. Kortom, dit is een fraai veelzijdig album met een Rickie Lee Jones, die als herboren klinkt. (The Other Side of Desire Music)

Paul Jonker Auteur