Eric Bibb, Guitar Tab Songbook Vol 1

Eric Bibb, Guitar Tab Songbook Vol 1Een heel bijzonder project, deze nieuweling van Eric Bibb, bestaande uit een CD met daarop 10 songs, twee maal opgenomen – eerst alleen de begeleiding en daarna met de zang erbij – , een CD-Rom met ‘Tab & Standard notations’ en teksten voor de 10 songs (plus MP3’s) en een DVD met voor iedere song drie video’s met resp. een close-up van beide handen op een split-scren, een ‘long shot’ en commentaar van Eric over de song en hoe deze te spelen. Wat een geweldig materiaal voor de gitaarhelden onder ons. Eric introduceert het project uit zijn woonplaats Hilo. Hawaií als volgt: ‘Aloha, friends, I know quite a few of you out there have been waiting many years for the arrival of this tab/song book. Thank you for your patience! After several false starts and delays, due to my busy schedule troubadouring around the World, we finally brought all the pieces together’. En ‘all that pieces’ leveren een document van vele uren genot op. Voor de liefhebbers van de sympathieke country-blues van Bibb is er de CD met ieder liedje met en zonder zang, voor de gitaristen onder ons is er een schat aan instructie. De songs zijn overigens eerder opgenomen en werden voor dit project opnieuw gedaan. Zo passeren de welbekende traditionals ‘Come back baby’, ‘Needed time’ en ‘Goin’ down slow’ naast originals van Bibb als ‘Champagne habits’, ‘In my father’s house’ en ‘Connected’. Ter herinnering: Eric is de zoon van Leon Bibb, die naam maakte in de New Yorkse folk scene van de jaren 60 van de vorige eeuw en de neef van de beroemde jazzpianist en oprichter van The Modern jazz Quartet John Lewis. Vanaf zijn vroege jeugd (op zijn zevende kreeg hij van zijn vader zijn eerste gitaar) speelt Eric gitaar, op zijn 16e maakt hij deel uit van zijn vader’s begeleidingsband. Sinds 1972 verschijnen er werkstukken van hem, onder meer een groot aantal samenwerkingsprojecten met vele anderen, waaronder zijn eigen vader (‘A family affair’, 2002).

Eric Bibb kan bij mij al lang niet meer stuk. Alles wat de man maakt is geweldig. Hij zoekt ook nog eens naar de nodige verschillende invalshoeken, waarvan dit geweldige project een duidelijk voorbeeld is! Een echte geweldenaar! (Dixiefrog Records)

Fred Schmale Auteur