Royal Southern Brotherhood, Can’t Look Back

Royal Southern Brotherhood, Can't Look BackMedio 2014 verliet Mike Zito de Royal Southern Brotherhood. De band was sindsdien in Europa te zien met zijn vervanger, zanger/gitarist Bart Walker. Ondertussen heeft ook Devon Allman de groep verlaten en zijn vervanger heet Tyrone Vaughan. Bekende achternaam? Klopt, de man is de zoon van bluesgigant Jimmy Vaughan en Tyrone kreeg op vijfjarige leeftijd van zijn oom Stevie Ray zijn eerste gitaar. Op deze cd laat hij horen dat hij dit instrument aardig heeft weten te temmen.

Op zich is het een flinke aderlating als mensen als Zito en Allman opstappen, maar naar mijn mening is dit vertrek het totale bandgeluid wel ten goede gekomen. Het klinkt allemaal homogener dan voorheen. Oudgedienden zijn zanger/percussionist Cyril Neville, bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott en dit gezelschap krijgt verder nog versterking van Ivan Neville achter de toetsen een drietal blazers, waaronder good old Jimmy Hall (saxofoon/zang). ‘Don’t Look Back is eerder dit jaar opgenomen in de Fame Studios in Muscle Shoals en heeft als subtitel meegekregen: The Muscle Shoals Sessions. Tom Hambridge is de producer.

De cd opent een stevige blues/rock nummer met de titel “I Wanna Be Free”, waarin de beide nieuwkomers gelijk maar laten horen een stevig stukje gitaarwerk te kunnen neerzetten. Maar het zeker niet alles southern blues en rock wat de klok slaat. Het titelnummer wordt ingeleid door fraaie basklanken van Wooton en Walker speelt banjo op dit nummer, dat een reggaeachtig refrein heeft. “The Big Greasy” is een lekker funky werkje in de Neville-traditie. “Penzi” heeft Caraïbische invloeden. Op dit nummer hanteert Walker de mandoline. Met “Por Boy” laat Vaughn horen ook als songwriter zijn mannetje te staan. Het minste nummer vind ik persoonlijk de ballad “Beter Half”, waarvan de begeleiding niet echt vloeiend is, maar dat is misschien een kwestie van smaak.

‘Don’t Look Back’ is een cd, die laat horen dat de Brotherhood ook zonder het duo Zito/Allman zeker bestaansrecht heeft. (Ruf Records)

Ton Kok Auteur