HogJaw, Rise To The Mountain

HogJaw, Rise To The MountainHogjaw, een band waar ik vaker wat over gelezen heb, maar nog nooit aan toe gekomen om te beluisteren. En dan valt er ineens hun nieuwe cd ‘Rise to the mountains’ op de mat. En ik kan zeggen dat het een aangename kennismaking was. Het is het vijfde album van deze formatie, die sinds 2014 een kleine wijziging onderging. Gitarist Kreg Self moest om gezondheids redenen stoppen en zijn plek werd ingenomen door Jimmy Rose.

Met een mix van rock, southernrock en zo nu en dan country, zetten zij een stevige sound neer die mij terug gooit in de tijd van de hardrockformatie The Godz (niet te verwarren met de oudere psychedelische rockformatie Godz) gelardeerd met zo nu en dan een scheutje Lynyrd Skynyrd en soms tegen Black Sabbath aanscheurend

Titeltrack ‘Rise to the mountain’ laat gelijk horen wat men kan verwachten, Kwall zet in met een stevig potje drums strak begeleidt door de pompende bas van Elvis D, scherpe gitaarsolo’s vanJimmy Rose en de krachtige donkerbruine stem van J.B. Jones. De enige rustpuntjes (wel hele mooie) op de cd zijn de intro van ‘Leavin out the backside’, ‘I will remain’ en de afsluiter ‘Grey skies’. Deze zijn een welkome afwisseling om op kracht te komen voor het volgende stevige nummer, nummers die je trouwens veel energie geven, ik betrap mij er op voortdurend in ritmisch in beweging te zijn met handen en voeten. Al met al een welkome aanvulling op mijn muziekcollectie voor de broodnodige variatie. (Independent)

Jan van Eck Auteur