Ian Tyson, Carnero Vaquero

Ian Tyson, Carnero VaqueroWie kent hem niet, Ian Tyson, de legendarische Canadese ‘Godfather of folk’. In de jaren 60 was hij samen met zijn toenmalige echtgenote Sylvia Fricker ‘top of the bill’ in de folkwereld van zowel Canada als de USA. Onsterfelijk mooie songs werden toen geboren, denk aan ‘Four strong winds’, ‘You were on my mind’ en ‘Someday soon’. In 1969 stond het tweetal aan de wieg van de countryrock met hun ‘Great speckled bird’, een prachtig album dat nooit de aandacht kreeg die het verdiende. Na de scheiding van Sylvia ging Ian solo door met als specialiteit ‘cowboy songs’ (Ian heeft een echte ranch ten zuiden van Calgary), waarvan het minstens even onsterfelijke ‘Navajo rug’ het bekendst werd – Ian schreef het samen met Tom Russell en de versie van Jerry Jeff Walker is wellicht het meest tot de verbeelding sprekend. Ian is nu 81 en nog volop in actie. Hij treedt nog altijd op en schrijft nog altijd songs. ‘Carnero (Spaans voor ram) Vaquero (Spaans voor cowboy)’ is zijn 17e CD (waaronder twee compilaties), nummer 13 voor Stony Plain, en laat horen dat hij nog altijd zijn mannetje staat als zanger (hij is volledig hersteld van een aandoening die zijn stem aantastte) en songwriter (vijf nieuwe liedjes van zijn hand, een paar samenwerkingsliedjes (waaronder ‘Wolves no longer sing’ met zijn oude makker Tom Russell) en een nieuwe versie van de klassieker ‘Darcy Farrow’(voor het eerst in 1965 opgenomen met Sylvia aan zijn zijde) plus de traditional ‘Doney girl’, vermoedelijk geschreven ergens begin 19e eeuw. In ‘Wolves no longer sing’ beschouwt hij het veranderen van zijn ‘wilde westen’: ‘The old songs are forgotten, gone with the ravens on the wing. And love no longer matters and the wind no longer sings, the old man sold his horses, the children sold the ranch’. Verder is het genieten van typische up-tempo cowboy songs als ‘Colorado horses’ en ‘Wolves no longer sing’ en mid-tempo ditto’s als ‘Cottonwood canyon’.

Een verrassend mooi album van een rijpe cowboy! In zijn prachtige eigen stijl weet Tyson als immer te boeien. Goed om te zien dat fitte oude knarren nog altijd meedoen. Ian Tyson is eeuwig jeugdig lijkt het wel na het horen van deze prachtige CD. (Fred Schmale, fan van Tyson sinds de jaren 60). (Stony Plain Records)

Fred Schmale Auteur