Canned Heat, Songs From The Road

Canned Heat, Songs From The RoadEn daar zit je dan ineens met een nieuwe CD/DVD van Canned Heat in je handen. Het deze eeuw verschenen werk van de groep bestaat uit een samenraapsel van hele oude opnamen en de cd’s Friends In The Can (2003) en Christmas Album (2007), die niet echt wereldschokkend waren.

Dan is daar nu Songs From The Road, opgenomen tijdens de 50 Years Anniversary Tour op 16 maart 2015 in de Harmonie in Bonn, met voornamelijk oud werk, maar ook met een paar nieuwe instrumentals als ‘Nighthawk’ en ‘Oaxaca’.

Wat moet ik hier van denken? Het in mijn bezit zijnde materiaal bestaat hoofdzakelijk uit vinyl, keurig opgeborgen op zolder in een rek en de CD Canned Heat in Concert (King Biscuit Flower Hour). De band roept bij mij namen op als Bob ‘The Bear’ Hite, Alan ‘Blind Owl’ Wilson, Henry ‘Sunflower’ Vestine en Harvey ‘The Snake’ Mandel. Mannen die, op laatstgenoemde na, het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld.

Van de bezetting van de eerste LP van is alleen Larry ‘The Mole’ Taylor (gitaar, bas, zang) over, hoewel hij de band in de loop der tijd meerdere keren verlaten heeft, waardoor de derde drummer van de groep, Fito de la Parra, inmiddels het langst dienende bandlid is. Fito is ook al jaren de drijvende kracht achter de groep. De band wordt gecompleteerd door John Paulus (bas, gitaar, achtergrondzang) en Dale Spalding (harmonica, zang, gitaar en bas).

De groep bestaat uit een aantal degelijke muzikanten, die voor een prima avondje nostalgie zorgen en bij tijd en wijle ook muzikaal nog wel leuke dingen laten horen. Vooral beide eerdergenoemde instrumentale nummers mogen er wezen, evenals het ook al instrumentale “Cristo Redentor”. Ook oudjes als “Don’t Know Where She Went (She Split)”en “Amphetamine Annie” komen lekker uit de speakers knallen. Nummers als “On The Road Again” en “Going Up The Country” echter lijken af en toe wel op een persiflage van het origineel. Fito de la Parra is een prima drummer, maar zingen is niet zijn sterkte punt en dat is een understatement.

Bij het eerste nummer van de DVD slaat me weer even de schrik om het hart. Veel rood licht op het podium, waardoor de beelden niet geweldig zijn. Gelukkig wordt dit snel rechtgezet en krijgen we toch een van de betere video opnamen van Ruf Records tot op heden voorgeschoteld.

De CD bevat veertien nummers, de DVD heeft er met “I’m Her Man” en “Have A Good Time” twee extra. (Ruf Records)

Ton Kok Auteur