The Widowbirds, Black Into The Blue

The Widowbirds, Black Into The BlueDe Australischede formatie The Widowbirds werd in 2010 opgericht dankzij een songwriters proces van zanger Simon Meli en gitarist Tony Kvesic. Bobby Poulton (bass), Robbie Woolf (orgel, keyboards) en Shane O’Neill (drums) maken dit vijftal compleet.

De eerste keer dat ik deze band zag was in 2013 in NiXenMeeR (Enschede) en daar maakten zij als live band een geweldige indruk met hun rootsy rock. Na dat optreden heb ik dan ook gelijk de cd Shenandoah aangeschaft en hierop bleken zij, in tegenstelling tot sommige bands, ook hier enige mate van live-gevoel op te roepen.

En nu is er dan Black into the blue, een album dat na het beluisteren laat horen dat ook hier het live-gevoel komt boven drijven. Simon Meli weet met zijn (hard)rockstem de muziek van de nodige lading te voorzien. Hij heeft een enorm bereik en door zijn stembuigingen zitten er altijd onverwachte momenten in zijn zang. Het gitaarspel van Tony is de ene keer opzwepend en messcherp, de andere keer loom en meeslepend. Zeker in Sweet Trouble komen beide stijlen aan bod met daar doorheen geweldig orgelspel van Robbie, alles leunend op een ritmesectie die met weinig input enorm veel invloed op dit nummer hebben, voor mij het hoogtepunt van de toch al sterke cd. Per song is er wel eens een onderbreking in tempo en een overgang in klankkleur, hierdoor wordt geen enkel nummer monotoon. Na een paar keer luisteren krijg je de composities dan ook pas goed in de gaten, dat maakt de cd ook spannend. Hier zit dan ook een heel tevreden luisteraar.

Na deze cd, release datum 17 september, wordt het tijd dat deze band behalve in Duitsland en Spanje ook in Nederland de waardering krijgt die zij verdiend. (Independent)

Jan van Eck Auteur