The Lachy Doley Group, Conviction

The Lachy Doley Group, ConvictionHij wordt The Jimi Hendrix of the Hammond Organ genoemd. Ik heb het over de Australische muzikant Lachy Doley. Met zijn trio speelt hij een soort Power Hammond Soul. Doley is een verzamelaar van toetsinstrumenten. Of het nu een Hammond, Rhodes, Clavinet of de Moog is. Hij heeft zij allemaal en de zeldzaamste is de Hohner Whammy Clavinet, waarvan er maar 20 op de wereld bestaan. Dit collector’s item is onder meer te horen op Lachy Doley nieuwe album Conviction. Lachy heeft al een aantal albums op zijn naam staan. Conviction is nu ook in de Benelux verkrijgbaar.

Het album opent majestueus met een lekker swingend Betcha I’ll Getcha. Het lijkt wel of ik een nieuwe versie hoor van Blood Sweat & Tears. De enorme stem van Doley in combinatie met die heerlijke blazers en zijn funky grooves op de hammond klinkt geweldig. Vervolgens wordt het even rustig met het titelnummer. Een mooie ballade met helaas teveel bombast. Die koortjes hadden van mij weggelaten kunnen worden. Make It Up klinkt heftig en zou niet misstaan in de catalogus van de Spencer Davis Group. Aan het eind van de song klinkt het allemaal wat te overdone. Back In Black heeft een strakke monotone beat die mij helaas niet pakt. Lekker ‘catchy’ klinkt het rustig funkende Frankly My Dear I Don’t Give A Damn. Hoogtepunt van dit album is de bewerking van Bill Withers’ Use Me. Het lijkt of er een gitarist aan het power trio is toegevoegd, maar het is toch echt Lachy Doley die uit zijn toetsenbord de meest ingenieuze klanken haalt. Het album eindigt met een lekker sompig bluesje Stop Listening To The Blues. Conviction is een album met sterke en minder sterke tracks. Ik zou Lachey Doley willen adviseren bij een aantal tracks het ‘less is more’-principe te hanteren. Ik ben wel erg benieuwd hoe The Lachy Doley Group live klinkt. Die nieuwsgierigheid kan ik eind oktober bevredigen, want dan komt deze band naar Nederland. (Marista)

Paul Jonker Auteur