Joel Rafael, Baladista

Joel Rafael, BaladistaJoel Rafael is een echte hippie en een folkie, een zanger van melodieuze folksongs dus. Hij doet dat al ruim 50 jaar vanuit zijn domicilie in het zuiden van Californië (omgeving van San Diego). Zijn debuutCD verscheen al in 1994. Aan het begin van de 21e eeuw werd hij bekend door zijn vertolkingen van songs van de legendarische Woody Guthrie op de CD’s Woodeye (2002) en Woodyboye (2004), later door het label Inside Records (opgericht door Jackson Browne en zijn management team) heruitgegeven als dubbelCD in een prachtige box met een schitterend informatieboekje van 30 pagina’s . Op het onlangs verschenen subtiele juweel ‘Baladista’ – zijn negende CD – zingt Joel met zijn gevoelige en gerijpte stem een negental ballads van eigen hand – op het werkelijk adembenemend mooie ‘Love’s First lesson’ (is a broken heart!) schreef good old Jack Tempchin (‘Peaceful easy feeling’ van The Eagles is o.m. van hem) mee – plus een cover van de oude hit ‘500 miles’ (geschreven in 1961 door Hedy West en een hit van o.m. Bobby Bare sr en gecovered door tientallen artiesten). In de spaarzame begeleiding horen we naast Joel (gitaar, piano, harmonica, zang) op bas James Hutchinson en Greg Leisz op elektrische gitaar, een ongelofelijk subtiele zingende steel gitaar en dobro. Alleen op de afsluiter ‘500 miles’ horen we twee extra gitaarklasbakken: John Inmon en Terry ‘Buffalo’ Ware. De productie is in handen van Joel en zijn dochter Lauren. Ik noemde al ‘Love’s first lesson’ als prijsnummer, ik voeg daar direct ‘Sticks and stones’ aan toe, waarin Joel verhaalt over een optreden in de geboortestad van Woody Guthrie, Okemah (Oklahoma) waarin hij een onbekend liedje van Guthrie zong, Leisz speelt hier dobro. In ‘The good Samaritan’ bekent Joel dat hij zijn best doet om te zijn als deze Bijbelse figuur: ‘I love the Good Samaritan, he’s a friend who’s a friend in deed. I’ll be like the Good Samaritan when my neighbor is in need’.

Ik ben een grote fan van het werk van deze man, die met ‘Baladista’ in mijn ogen zijn allermooiste CD heeft gemaakt. Een top-10 CD in mijn lijstje van 2015. Heel erg subtiel en mooi, folk op zijn allerbest. Ik heb sinds ‘And the hits just keep on comin’’ van Michael Nesmith uit 1972 niet meer zo’n mooi samenspel van gitaar en steel gitaar gehoord. I just love it!!! Kopen, dit moois!! (Inside Recordings)

Fred Schmale Auteur